Kosläppet på Lovö bokades upp på nolltid

Att få en plats på ett kosläpp är som att köpa biljett till en exklusiv rockkonsert. Hos Lovö prästgård blev det fullbokat direkt.

  • Publicerad 07:49, 1 apr 2019

Det har ju blivit som en folkfest.

Att vara med när kor släpps ut på grönbete blir en allt mer populär vårsyssla. När Arla nyligen öppnade sin förhandsbokning för kosläpp runt om i landet anmälde sig 50 000 personer på bara några timmar.

En av de gårdar där trycket är som allra hårdast är Lovö prästgård. Här bokades de ungefär 1 200 platserna på 50 minuter.

– Det var nog rekord i snabbhet, säger Elin Rydström, som driver familjegården med sin man Karel.

– Jag ser det som positivt, jag tycker ju själv att det är något väldigt fint med betessläpp.

Vad är det som lockar så många?

– Det är nog att man får se korna skutta runt och ha roligt. Man får komma nära och hälsa på djuren. Det har ju blivit som en folkfest.

För henne själv har dock kosläppen en djupare betydelse. De är en manifestation av sommarperioden och all rikedom och glädje den traditionellt innebär.

– För mig är det början på ny betesperiod, vilket är en stor tillfredsställelse. Även innan man bjöd in människor samlades familjen och bekanta, för det var något fint och festligt. Jag hoppas att det kan få betyda mer än bara kossor som gör konstiga krumsprång och att man kan knyta an till landet och matproduktionen.

Kosläppet på Lovö äger rum om ungefär en månad, men ett exakt datum är Elin Rydström helst försiktig med.

– Ibland kan det komma många som inte är anmälda och då kan det bli lite parkeringskaos, säger hon.

Lovö prästgård

Gården har legat på samma plats sedan förhistorisk tid och har hetat Lovö prästgård sedan 1348. Elin Rydströms föräldrar tog över gården 1985. Sedan 2016 driver hon den tillsammans med maken Karel.

Kosläpp för allmänheten har Lovö prästgård arrangerat
sedan 2006.

Trafikverket stäms på rekordsumma av italienskt företag

Nyheter Krävs på drygt 830 miljoner kronor: ”Det största skadeståndskrav vi någonsin fått” Trafikverket beslutade tidigare att bryta ett kontrakt med ett italienskt företag som arbetade med Förbifart Stockholm, som svarar med en stämningsansökan. Nu ska tvisten avgöras i italiensk domstol.torsdag 18/4 9:02

Ny aktör ska ansvara för väghållning i kommunen

Nyheter En ny entreprenör kommer nu att sköta om Mälaröarnas vägar. I höst tar Svevia över ansvaret de kommande åren.torsdag 18/4 6:30

Hon vill se vändpunkt i EU:s klimatpolitik

Nyheter Partiet vändpunkt vill vara just en vändpunkt för klimatpolitiken. Nu siktar Kerstin Annadotter i Kungsberga på EU-parlamentet.torsdag 18/4 1:15