Planerar. Kenth Bärlin är skolassistent på Eiraskolan på Kungsholmen. Det är inte ovanligt att skolan saknar en tio-tolv pedagoger per dag. Foto: Sacharias Källdén

Kostnaden för hyrlärare skenar i Stockholm

Skolornas nota för hyrlärare skenar när de gjort sig beroende av bemanningsbolag. Samtidigt som företagen höjer priserna vittnar skolor om att kvaliteten på hyrvikarier sjunker.

  • Publicerad 16:31, 13 nov 2017

På tre år har kostnaderna för hyrlärare nästan fördubblats för stadens grund- och gymnasieskolor. Förra året gick närmare 100 miljoner till bemanningsbolagen, jämfört med 2013 då kostnaden landade på 54 miljoner. Och notan för inhyrningen ser ut att bli ännu saftigare i år.

Åtta av tio hyr personal

När staden frågade 19 av sina grundskolor svarade åtta av tio skolor att de hyr in personal. I princip alla har svårt att få tag i vikarier.

Kenth Bärlin, skolassistent på Eiraskolan på Kungsholmen, kommer in tjugo i sju till jobbet för att jaga vikarier.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

För femton år sen hade han en “gigantisk lista” med folk att ringa. Nu har han bara fyra “egna” vikarier som han hör av sig till först. Sen betar han av bemanningsbolagen.

Den här fredagen i november är det sju personer borta och fyra vikarier inne, alla inhyrda.

– Jag pratar med något bemanningsföretag varje dag. Jag kan få hålla på fram till lunch för att hitta lösningar men efter klockan åtta är det oftast inga vikarier kvar hos bemanningsbolagen heller. Efter lunchen börjar jag jaga vikarier till nästa dag, säger Kenth Bärlin.

Dyrare än egna vikarier

I snitt saknar stadens skolor runt 400 pedagoger som är sjuka varje dag, enligt utbildningsförvaltningen. I tider av stor lärarbrist gör det läget tufft ute på skolorna. Att få in utbildade lärare är i princip omöjligt, enligt förvaltningen och rektorer.

Förutom att vikariejakten är tidsödande är det också dyrare för skolorna att tvingas hyra in personal, enligt Marja Norrstad, rektor på Kristinebergsskolan.

– Ja, det är det absolut. Vi har egna vikarier men tvingas använda bemanningsbolag också. Särskilt tufft är det under oktober, november och februari, säger Marja Norrstad.

Att kostnaden för inhyrning drar iväg beror också på att bemanningsföretagen har höjt sina priser de senaste åren. Samtidigt har vikariernas utbildningsnivå sjunkit, anser Joakim Gode, rektor på Eiraskolan, som tycker att bemanningsbolagen får allt svårare att leverera.

Lägre kompetens

– Kompetensen blir lägre i takt med att utbildad personal får fast jobb. De vikarier som finns kan välja och vraka idag. Det är ingen som vill ha några få timmar. De tar bara heldagsjobb, säger Joakim Gode.

Här är skolan som fått eleverna att lyda

Hans kollega Kenth Bärlin, som ringer in folk, säger att det gäller att vara snabb på telefonen.

– Ringer man senare på morgonen kan det hända att man får vara nöjd om det kommer någon med två armar och två ben. Då kan man inte räkna med att de kan ta några elevgrupper själva utan de kan få rastvakta och sånt, säger han.

Varnar för staffettlärare

Bilden delas av Lärarnas riksförbunds distriktsordförande Ragnar Sjölander, som varnar för att skolan kan hamna i samma läge som vården och tvingas hyra in dyr stafettpersonal av privata bolag. Facket anser att det skulle bli billigare att ha en egen vikarieförmedling där staden också kan kvalitetssäkra personalen.

– I dag måste man förlita sig på de uthyrande företagens bedömning av kvaliteten och där finns en hel del övrigt att önska. Jag vill ha vikarier som kan hugga in och köra och som inte lämnar en stor hög med papper eller filer i nätverket till den sjuka läraren, säger Ragnar Sjölander.

Hyr in. Eiraskolan på Kungsholmen är en av många skolor som använder bemanningsföretag. Av de 19 grundskolor som staden tillfrågat uppger 70 procent av skolorna att de har en egen vikarielista, 62 procent att lärare hoppar in för varandra vid frånvaro och hela 84 procent att man hyr in personal från bemanningsbolag. Foto: Sacharias Källdén

Så mycket kostar bemanningsbolagen

Så här mycket har vikarier från bemanningsbolag kostat stadens grund- och gymnasieskolor de senaste åren:

2017 (tom 11 augusti):    50,3 miljoner kronor

2016                                97,5 miljoner kronor

2015                                74,7 miljoner kronor

2014                                58,2 miljoner kronor

2013                                54,1 miljoner kronor

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.