Bygge. Arbetet med Slussens nya bussterminal blir dyrare. Arkivbild från mars i år. Foto: Sacharias Källdén

Kostnaden för Slussens bussterminal skenar

Byggnationen av en ny bussterminal vid Slussen blir allt dyrare enligt nya besked.

  • Publicerad 18:06, 20 aug 2019

Kostnaderna för den nya bussterminalen vid Slussen skenar. Trafiknämnden i Region Stockholm tvingas ta ett nytt så kallat genomförandebeslut för Slussen i nästa vecka. Detta rapporterar Svenska Dagbladet.

Kostnaderna för arbetet med bussterminalen ökar från 1 891 miljoner kronor till 2 618 miljoner. Summa: 727 miljoner kronor dyrare.

Kostnaderna delar Stockholms stad och Region Stockholm på, då staden genomför bygget och regionen ska senare överta driften och ägandet av terminalen.

Huvudskälet till den ökade kostnaden är att bygget av bussterminalen har konstaterats vara mer omfattande och komplicerad än man tidigare trott. Bland annat har de budgeterade kostnaderna för utgrävningen av Katarinaberget ökat med 485 miljoner kronor.

Men även ökade säkerhetskrav och ersättningstrafik har till de ökade kostnaderna. Det är alltid surt med kostnadsökningar, men vi tar ansvar för att ta det här i mål

–  Det är alltid surt med kostnadsökningar, men vi tar ansvar för att ta det här i mål, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande i SL, till SvD som också påpekar att Regionen och staden fick ett bidrag på 574 miljoner kronor från staten till projektet i våras.

Enligt honom målet fortfarande att bussterminalen ska stå klar någon gång under 2023.

Med den senaste utgiftsökningen är totalkostnaden för hela Slussenprojektet uppe i 13,3 miljarder kronor, enligt SvD.

Enligt Stockholms stads stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson (M) ryms öningen "inom Stockholms stads redan beslutade budgetramar för Nya Slussen", uppger han i ett mail till SvD.