Marita Hansson, rektor på Backluraskolan i Hässelby villastad, menar att lärarvikarierna från bemanningsföretagen är både dyra och ofta inte kan leda undervisningen. Foto: Mikael Andersson

Kostnaderna för hyrlärare skenar i Stockholm

Skolornas nota för hyrlärare skenar när de gjort sig beroende av bemanningsbolag. Samtidigt som företagen höjer priserna vittnar skolor om att kvaliteten på hyrvikarier sjunker.

  • Publicerad 16:31, 13 nov 2017

På tre år har kostnaderna för hyrlärare nästan fördubblats för stadens grund- och gymnasieskolor. Förra året gick närmare 100 miljoner till bemanningsbolagen, jämfört med 2013 då kostnaden landade på 54 miljoner. Och notan för inhyrningen ser ut att bli ännu saftigare i år.

När staden frågade 19 av sina grundskolor svarade åtta av tio skolor att de hyr in personal. I princip alla har svårt att få tag i vikarier.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I Hässelby-Vällingby är Backluraskolan en av skolorna som använder sig av bemanningsföretag för att lösa vikariefrågan. Något som enligt skolans rektor Marita Hansson inte fungerar.

– Tyvärr är min erfarenhet att det sällan kommer någon som är utbildad och kan bedriva undervisning. Ett annat problem är det ofta skapas oreda eftersom de kommer utifrån och inte känner till barnens behov. Men självklart finns det undantag med vikarier som fungerar, säger Marita Hansson, som också är ett av ombuden i Stockholm för Lärarförbundet Skolledare.

400 saknas varje dag

I snitt saknar stadens skolor runt 400 pedagoger som är sjuka varje dag, enligt utbildningsförvaltningen. I tider av stor lärarbrist gör det läget tufft ute på skolorna. Att få in utbildade lärare är i princip omöjligt, enligt förvaltningen och rektorer.

Förutom att vikariejakten är tidsödande är det också dyrare för skolorna att tvingas hyra in personal. På Backlurakoslan löser de kortare sjukdomsperioder på två-tre dagar internt med att personal på plats får rycka in för varandra.

– Rent krasst handlar det om budget. När vi hyr in från bemanningsföretag kostar en vikarielön under en vecka lika mycket som en hel månadslön för en ordinarie lärare. Skulle en vikarie kosta lika mycket som en ordinarie lärare skulle vi kunna ta in en vikarie från första sjukdagen, säger Marita Hansson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att kostnaden för inhyrning drar iväg beror också på att bemanningsföretagen har höjt sina priser de senaste åren. Samtidigt har vikariernas utbildningsnivå sjunkit, anser Joakim Gode, rektor på Eiraskolan på Kungsholmen, som tycker att bemanningsbolagen får allt svårare att leverera.

– Kompetensen blir lägre i takt med att utbildad personal får fast jobb. De vikarier som finns kan välja och vraka idag. Det är ingen som vill ha några få timmar. De tar bara heldagsjobb, säger Joakim Gode.

"Finns en del att önska"

Bilden delas av Lärarnas riksförbunds distriktsordförande Ragnar Sjölander, som varnar för att skolan kan hamna i samma läge som vården och tvingas hyra in dyr staffettpersonal av privata bolag. Facket anser att det skulle bli billigare att ha en egen vikarieförmedling där staden också kan kvalitetssäkra personalen.

– I dag måste man förlita sig på de uthyrande företagens bedömning av kvaliteten och där finns en hel del övrigt att önska. Jag vill ha vikarier som kan hugga in och köra och som inte lämnar en stor hög med papper eller filer i nätverket till den sjuka läraren, säger Ragnar Sjölander.

Så mycket kostar bemanningsbolagen

Så här mycket har vikarier från bemanningsbolag kostat stadens grund- och gymnasieskolor de senaste åren:

2017 (tom 11 augusti):    50,3 miljoner kronor

2016                                97,5 miljoner kronor

2015                                74,7 miljoner kronor

2014                                58,2 miljoner kronor

2013                                54,1 miljoner kronor

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stockholm Marathon redan fullbokat

Nyheter Firar 40 år – med ny bana Om drygt en vecka är det dags för tusentals löpare att inta Stockholms gator när den 40:e upplagan av Stockholm Marathon går av stapeln. En helt ny bana har tagits fram, och trycket har varit så högt...lördag 26/5 17:00

Här är fritidshusen i Stockholm alla vill ha

Nyheter LISTA: Tio populäraste objekten i länet just nu Sjötomt, klassiska röda stugor och prisvärt. Det är vad som lockar mest när vi letar sommarstuga i Stockholms län, visar siffror från Hemnet. Och vissa områden är extra heta just nu.lördag 26/5 9:00