"Allt går att stoppa i en taco!" Så resonerar kocken Sebastian Schauermann (till vänster) när han öppnar en vegansk snabbmatskedja. Foto: Fabian Björnstjerna

Köttätande kändiskock öppnar landets första veganska snabbmatskedja

Snabbmat lagad långsamt – och som är helt vegansk. Nu får Sverige sin första snabbmatskedja för veganer. Bakom projektet står en köttätare som ska fixa fest för Sting.

  • Publicerad 11:04, 9 maj 2017

Om du ska få genomslag måste du göra något ovanligt som är "on the edge"

Restaurangen heter Taku-Taku och öppnar upp i Paradiset matmarknad i Sickla. Premiär: idag tisdag. Tanken är att veganhaket ska finnas på den ekologiska matmarknadens samtliga tre butiker i Stockholm: i juli är det dags för Södermalm som nummer två.

Bakom konceptet står kocken Sebastian Schauermann, och det är en vidareutveckling av de currytacos han förra sommaren serverade på konsertarrangören Lugers vegetariska musikfestivaler.

Hallå Sebastian Schauermann! Du kallar det "slow cooked fast food" – vad är det?

– Riktiga professionella kockar som lagar på riktigt sätt. Till en början ska jag laga allt centralt och sedan skicka ut det till de olika enheterna. Snabbmat har en dålig klang. Bakom det här ligger ett hantverk, inte en industri. Det här är motsatsen till McDonald's.

Men currytacos, alltså?

– Allt går faktiskt att lägga på en taco, men bara tacos skulle bli tråkigt. Jag har sneglat på Los Angeles där det uppstår naturliga mashups. Jag blandar mexikanskt, indiskt, koreanskt, japanskt – allt som passar. Jag har en lincshili som är åt det mexikanska hållet, samtidigt som jag har indisk vindaloo och tikka masala. Vegansk street food, helt enkelt.

Ny vegankiosk lockar med Pamela Anderson-burgare

Varför veganskt?

– Veganer saknar ett ställe som är deras eget, det finns ingen kedja. Allt är svårtillgängligt för veganer och vegetarianer och ofta finns bara en enda rätt. Jag har sett att veganism varit en trend de senaste åren och tyckte det var dags att göra något eget. Om du ska få något genomslag i den här staden måste du göra något ovanligt som är "on the edge".

Är du vegan själv?

– Nej, jag äter kanske tio procent kött. Men jag är uppvuxen som vegetarian och vill att folk ska äta mer grönt, jag tänker hälsosamt och på miljön. Sedan är det lätt att få hjälp med samvetsprojekt. Om man jobbar med hållbarhet då vill folk vara med. Till exempel har Electrolux och Risenta varit med och finansierat Taku-Taku.

Köttvägraren Röstlund möter stjärnkocken Dahlgren: "Absolut bullshit"

Och i juni ska du laga veganskt åt Sting. Hur kommer det sig?

– Marie och Tomas Ledin har alltid stått som värdpar för en fest för de som vinner Polarpriset och deras sällskap. Jag har skött cateringen på de festerna i 15 år, så det är inget nytt. I år är det bara extra kul eftersom de två vinnarna, Sting och Wayne Shorter, är veganer.

Vad ska du laga?

– Jag vet inte, jag har funderat på det ännu. Men det brukar bli någon sorts finger food.

RÖSTLUND: Nej, veganpizza betyder inte att förorten går under

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.