TIO. Man får max kasta i tio burar var. Roger Strömberg (t v) och Paul Draghici har förberett sig väl inför nästa vecka och är redo för årets fiske. Foto: Anders Ekström

Kräftfiske handlar om erfarenhet

Augusti är lika med kräftfiske. I veckan drar årets fiske igång men redan veckorna innan börjar de riktigt initierade fiskarna sina förberedelser.

  • Publicerad 17:21, 15 aug 2019

om vi fångar går inte att jämföra med dom man köper i affären.

Det finns givetvis olika knep när man ska fånga kräftor. För Roger Strömberg börjar förberedelserna ett par veckor innan fiskestarten. Så tidigt som möjligt har han betesfisk fixad och ett par veckor innan "meskas" vattnet.

Olika sorters mat bakas då ihop till en boll och slängs ut. Ett par veckor innan slutar man helt sonika att "meska".

– Då vet kräftorna att det brukar finnas mat där och går förhoppningsvis in i burarna istället. Det burkar sätta fart på't, berättar Roger, som bor intill insjön Norrviken i Sollentuna, och har fiskat hela sitt liv.

Ha bra bete

Tillsammans med Paul Draghici agerar Roger, båda tillhörande Sollentuna amatörfiskeklubb, tillsyn för fisket i kommunens insjöar. Där ingår också tillsyn över kräftfisket som startar nästa vecka.

Paul och Roger har båda förberett sig väl inför årets fiske och vid klubbens brygga, nära Trollholmens badstrand, fixas det betesfisk. Två kräftor hade faktiskt letat sig in i fisknätet, men kastades i efter en snabb koll.

Just betet är viktigt.

– Dom är asätare, men rätt kräsna ändå. Gammal fisk kan de ibland låta vara, säger Roger. Man ska även prova sig fram var fisket är bäst, får man inget måste man snabbt byta ställe.

"Lär känna sjön"

Paul, som bor uppe i Viby, har fiskat kräftor i drygt tio år. Att lära känna sjön är det viktigaste tipset, menar han.

– Ja, det är väldigt viktigt. Alla har ju sina hemliga ställen där man burkar få många. Dom trivs på hård botten och där det är mycket stenar, säger han och fortsätter:

– Sedan spelar vädret in. Förra året var det varmt men i år ser det bättre ut. Det är runt 20 grader nu så det ser optimalt ut inför nästa vecka.

Förutom i Norrviken fiskas det även kräftor i Rösjön. För att fiska kräftor i Sollentuna kommuns vatten i Norrviken och Rösjön krävs att man är medlem i Sollentuna amatörfiskeklubb. Klubben får fördela tio tillstånd per kväll i vardera sjö och årets fiske pågår mellan den 16 och 25 augusti.

Allt under en decimeter kastas tillbaka, alla burar ska vara märkta och bara för eget bruk.

Är man i flera sjöar måste burarna kokas för att minska eventuell smittspridning.

Man lägger i burarna – max tio stycken – på kvällen och vittjar på morgonen efter. Fiskar man flera dagar i rad förvaras kräftorna antingen i en sump i vattnet eller i en torr hink. Är det vatten i hinken drunknar kräftorna.

Många olika sätt

Att koka är ett kapitel för sig. Det finns massor av recept. Dill och salt är givet, men vilka sorter och vilka andra ingredienser varierar.

Paul brukar till exempel ha mörkt öl i. Men att äta själv gör han inte.

– Jag fångar till tjejen och min dotter. Jag fiskar för att jag verkligen tycker om det och det är kul hur man lägger upp fisket. Det gäller att ha erfarenheten och veta var man ska göra det. Inte helt enkelt. Ju bättre man känner vattnet desto fler får man.

Inte heller Roger äter kräftor.

– Jag kan slurpa i mig någon enstaka, jag fiskar för att det är en kul fiskeform, för gemenskapen och för tanten och alla bekanta. Nu i augusti börjar dom prata om kräftskiva, ha ha. Dom vi fångar går inte att jämföra med dom man köper i affären.

ERFARENHET. Att lära sig sjön, ha bra bete och att prova sig fram där fisket är bäst är Pauls bästa tips. Foto: Anders Ekström

Paul Draghici och Roger Strömberg. Foto: Anders Ekström

OMSORG. Man ska lägga mycket tid på att förbereda sig inför kräftfisket och var burarna ska läggas. Får man inte napp ska man byta plats snabbt. Foto: Anders Ekström

Paul Draghici har fiskat kräftor i tio år. Foto: Anders Ekström

Stockholm Direkt