TIO. Man får max kasta i tio burar var. Roger Strömberg (t v) och Paul Draghici har förberett sig väl. Foto: Anders Ekström

Kräftfiske handlar om erfarenhet

Augusti är lika med kräftfiske. I veckan drar årets fiske igång men redan veckorna innan börjar de riktigt initierade fiskarna sina förberedelser.

  • Publicerad 15:53, 16 aug 2019

Dom vi fångar går inte att jämföra med dom man
köper i affären.

Det finns givetvis olika knep när man ska fånga kräftor. För Roger Strömberg börjar förberedelserna ett par veckor innan fiskestarten. Så tidigt som möjligt har han betesfisk fixad och ett par veckor innan ”meskas” vattnet.

Olika sorters mat bakas då ihop till en boll och slängs ut. Ett par veckor innan slutar man helt sonika att ”meska”.

– Då vet kräftorna att det brukar finnas mat där och går förhoppningsvis in i burarna istället. Det burkar sätta fart på’t, berättar Roger, som bor intill insjön Norrviken i Sollentuna, och har fiskat hela sitt liv.

Ha bra bete

Tillsammans med Paul Draghici agerar Roger, båda tillhörande Sollentuna amatörfiskeklubb, tillsyn för fisket i kommunens insjöar. Där ingår också tillsyn över kräftfisket som startar nästa vecka.

Paul och Roger har båda förberett sig väl inför årets fiske och vid klubbens brygga, nära Trollholmens badstrand, fixas det betesfisk. Två kräftor hade faktiskt letat sig in i fisknätet, men kastades i efter en snabb koll. Just betet är viktigt.

– De är asätare, men rätt kräsna ändå. Gammal fisk kan de ibland låta vara, säger Roger. Man ska även prova sig fram var fisket är bäst, får man inget måste man snabbt byta ställe.

Paul har fiskat kräftor i drygt tio år. Att lära känna sjön är det viktigaste tipset, menar han.

– Ja, det är väldigt viktigt. Alla har ju sina hemliga ställen där man burkar få många. Dom trivs på hård botten och där det är mycket stenar, säger han och fortsätter:

– Sedan spelar vädret in. Förra året var det varmt men i år ser det bättre ut. Det är runt 20 grader nu så det ser optimalt ut inför nästa vecka.

Förutom i Norrviken fiskas det även kräftor i Rösjön, men enligt Sollentuna kommun är det bara medlemmar i Sollentuna amatörfiskeklubb som får fiska i de båda sjöarna.

Erfarenhet. Att lära sig sjön, ha bra bete och att prova sig fram där fisket är bäst är Pauls bästa tips. Foto: Anders Ekström

För att få fiska krävs alltså ett medlemsskap, och att man får ett tillstånd för kräftfiske av klubben. De har tio tillstånd per kväll att dela ut för Rösjön, och tio tillstånd för Norrviken, från den 16 till den 25 augusti.

Sollentuna amatörfiskeförening lägger i burarna – max tio stycken – på kvällen och vittjar på morgonen efter. Fiskar man flera dagar i rad förvaras kräftorna antingen i en sump i vattnet eller i en torr hink. Är det vatten i hinken drunknar kräftorna.

Allt under en decimeter kastas tillbaka, alla burar ska vara märkta och bara för eget bruk. Är man i flera sjöar måste burarna kokas för att minska eventuell smittspridning.

– Är man osäker på vad som gäller i en viss sjö så är det ingen bra idé att bara fara ut och fiska. Dels kan det vara privatpersoner som äger marken. Man ska heller aldrig sprida signalkräftor hur som helst eftersom det är en främmande art i Sverige som drar med sig kräftpest och kan drabba vår inhemska flodkräfta, säger Alfred Sandström på Länsstyrelsen i Stockholm.

Massor av recept

Att koka är ett kapitel för sig. Det finns massor av recept. Dill och salt är givet, men vilka sorter och vilka andra ingredienser varierar.

Paul brukar till exempel ha mörkt öl i. Men att äta själv gör han inte.

– Jag fångar till tjejen och min dotter. Jag fiskar för att jag verkligen tycker om det och det är kul hur man lägger upp fisket. Det gäller att ha erfarenheten och veta var man ska göra det. Inte helt enkelt. Ju bättre man känner vattnet desto fler får man.

Inte heller Roger äter kräftor.

– Jag kan slurpa i mig någon enstaka, jag fiskar för att det är en kul fiskeform, för gemenskapen och för tanten och alla bekanta. Nu i augusti börjar dom prata om kräftskiva, ha ha. Dom vi fångar går inte att jämföra med dom man köper i affären.

Omsorg. Roger lägger mycket tid på att förbereda sig inför kräftfisket och var han ska lägga burarna. Får man inte napp ska man byta plats snabbt. Foto: Anders Ekström

Här får du fånga skivans delikatess

Kräftfisket är strängt begränsat i norrorts insjöar. Den som är intresserad kan få söka sig till Mälaren.

Kommunerna hänvisar framförallt till tre olika klubbar

– Fiskeklubben Forellen, Rosersbergs Sportfiskeklubb och Sollentuna amatörfiskeklubb – som har möjlighet att fiska i sjöarna. Norrviken ska, visar online-tjänsten iFiske, vara en av de platser med störst bestånd.

– Det finns mycket kräftor i norrort. Det finns många guldkorn, men det är mest privata sjöar, säger Tomas Jonsson, tillsynssamordnare för Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund i Stockholms län.

Men det finns andra sjöar med kräftor i Stockholm.

Nyfikna kräftfiskare hänvisas till Sportfiske- och Fiskevårdsförbundet eller Stockholm stad. 

I årets karthäfte, inför fiskeåret 2019, står det följande: ”Vill man kräftfiska krävs TDA-4 som är ett speciellt fiskekort för kräftfiske. Bonuskvällen som ingår erbjuder fiske i 18 olika insjöar”. Platserna finns utplacerade i årets karthäfte på Stockholm stads hemsida.

Sjöarna kollas

Sportfiskarna erbjuder varje säsong även kräftfiske i ett antal sjöar i Stockholm. Sjöarna och antal fiskekort varierar utifrån tillgången på kräftor – som kontrolleras via provfisken och fångstrapporter.

2019 erbjuds kräftfiske i Trehörningen, Långsjön, Sicklasjön, Flaten, Söderbysjön och Ulvsjön, meddelar Tomas Jonsson. Fisket startar onsdag 7 augusti. Kräftfiskekorten säljs enligt principen först till kvarn och försäljningen påbörjas lördag 27 juli.

– Vi säljer kort för ett antal sjöar som ingår i sportfiskekortet. Vissa andra vatten eller delar av våra sköts av fiskevårdsföreningar, fiskeklubbar där de står för arrangemanget och i vissa fall även håller med utrustning. 

När det gäller kräftfiske i Mälaren, som Stockholms stad ansvarar för, är det från den 17 augusti som det är tillåtet att fiska.

Om du ska fiska i Mälaren är det dessa platser som gäller: Hässelby holme, Lövsta, Lambarön, Ängby, Alvik-Ålsten, Ulvsundasjön, Vinterviken, Klubbensborg, Sätra, Nibble, Liljedal och Kärsgatan.

En fullständig lista över tillåtna kräftfiskeplatser och datum hittar du på stadens hemsida.

Här öppnar Norrort första gamingcenter

Nyheter "Du lämnar frugan eller mannen när du shoppar" I veckan öppnar det första gamingcentret i Norrort. Med plats i Täby centrum hoppas ägarna kunna locka ännu fler till spelvärlden.måndag 20/1 17:02

Grönt ljus för kritiserat bygge vid Kevinge strand

Nyheter "Jag tror alla känner sig mycket nöjda" Nu finns inga fler instanser att överklaga till för de grannar som är kritiska till bygget vid Kevinge strand. Därmed kan bygget påbörjas –  troligen redan i år.måndag 20/1 16:11
Stockholm Direkt