Utsatt. Det är andra gången på kort tid det brinner i Slättgårdsskolan. Tidigare i år brann idrottshallen ner. Foto: Claudio Britos

Kraftig brand i skola i södra Stockholm

En kraftig brand härjar på Slättgårdsskolan i Bredäng. Ett stort antal brandmän arbetar med släckningen och delar av skolan bedöms redan vara totalförstörd.

  • Publicerad 08:37, 1 jun 2020

Klockan 01.28 natten till måndagen fick räddningstjänsten larm om en pågående rökutveckling vid Slättgårdsskolan i Bredäng. Väl på plats konstaterades att det rörde sig om en fullt utvecklad brand.

En stor insats inleddes där ett 40-tal brandmän initialt deltog i släckningsarbetet. Under måndagsmorgonen hade branden spridit sig ytterligare och delar av skolan bedöms nu vara totalförstörd.

– Det är totalskada på två byggnader. Målet nu är att rädda byggnad ett, säger ledningsoperatören vid Storstockholms brandförsvar.

"Tårar och förtvivlan"

Totalt arbetar 13 enheter med släckningsarbetet under måndagsmorgonen. Prognosen är satt till tre timmar.

– Det finns brandhärdar som är oberoende av varandra. Vi sätter därför en begränsningslinje för att hindra spridningen ytterligare.

En kraftig brand har under natten härjat i Slättgårdsskolan i Bredäng. Foto: Fisun Varhos

Rektor Monica Söderberg är på plats på skolan och konstaterar att det är massiva skador. Hon reagerade både med sorg och ilska när hon fick höra om branden i natt.

– Det är fruktansvärt, man blir både ledsen och arg. Det är tårar och förtvivlan här. Jag tänker på alla våra unga elever som har gjort massa saker som de skulle ta hem inför sommaren. Mycket av det är borta nu, säger hon.

Skolan stängd idag

Hon ber elever och föräldrar att stanna hemma idag i väntan på besked om vad som händer nu.

– Vi har ändå en del elever här som lärare försöker ge lite samtal och så vädjar vi till dem att de går hem, säger Monica Söderberg.

Foto: Claudio Britos

I samarbete med utbildningsförvaltningen ska skolan nu se hur och när undervisningen kan starta igen.

– Vi vet i nuläget inte om det går att använda några lokaler. Matsalen är nog ganska intakt. Men vi får återkomma till det, säger Monica Söderberg.

Inte första branden

Det är ännu okänt vad som startade branden och polisen har initialt inlett en förundersökning om grov mordbrand.

En teknisk undersökning kan göras först när branden är släckt.

Det finns i nuläget inga uppgifter om personskador.

Slättgårdsskolan har tidigare varit drabbad av bränder. Så sent som den 22 mars brann skolans idrottshall, som stod färdigbyggd 2012, ner i vad som tros vara en anlagd brand.

Brandhärjade hallen kommer troligen rivas