Elgiganten i Barkarby har varit utsatt för flera rån i år, senast 22 november. "Oroväckande", säger polisen Magnus Nilsson om det ökande antalet butiksrån i Järfälla. Foto: Läsarbild/Mikael Andersson

Kraftig ökning av butiksrån i Järfälla

Antalet butiksrån i Järfälla har ökat kraftigt de senaste åren. Bara den senaste månaden har flera rån riktats mot butiker. "Det finns såklart en rädsla att ett rån kan ske", säger Michael Larsson på Elgiganten.

  • Publicerad 11:32, 29 nov 2017

2013 genomfördes fem butiksrån i Järfälla – i år har antalet hittills uppgått till 22.

– Vi är inne i en period då vi haft relativt mycket butiksrån på kort tid. Det är oroväckande, säger Magnus Nilsson, polis i Järfälla.

Han berättar att det rör sig om ett antal brottsaktiva individer som begår upprepade butiksrån i Järfälla, Upplands-Bro och Bålsta. Ofta rör det sig om yngre förövare i åldrarna 16-19 år.

– Mot de mindre butikerna är det oftast relativt enkla rån, sannolikt utan någon större planering utan på stundens ingivelse. Man tar på en huvtröja, sätter en bandana för ansiktet och rånar sitt närlivs, säger Magnus Nilsson.

Där blir bytet ofta tobaksvaror och mindre summor kontanter. Rån som riktar sig mot elektronikvaruhus är ofta något mer planerade, och där är bytet elektronikprodukter som går att sälja vidare.

"Det blir en påfrestning"

Elgiganten i Barkarby är en av de butiker som drabbats värst – tre gånger har varuhuset rånats i år, senast 22 november. Tre personer är häktade misstänkta för rånet.

– Tillbaka i tiden kom de med hjullastare nattetid, nu går man in dagtid. Det är en sak att man får städa upp efter natten, men när det är personal och kunder är på plats blir det såklart en påfrestning, säger varuhuschefen Michael Larsson.

Personalen genomgår säkerhetsutbildning och varuhuset har ytterligare förebyggande säkerhetsarbete.

– Vi jobbar med produkter som kostar pengar, det finns såklart en rädsla för att ett rån kan ske. Men det händer inte bara hos oss, utan är ett större samhällsproblem, säger Michael Larsson.

Butikernas förebyggande åtgärder viktiga

Enligt Magnus Nilsson är brottsförebyggande åtgärder från butikernas eget håll viktiga i arbetet mot rånen, samtidigt som de kan bli väldigt kostsamma för mindre butiker.

– Vi har en ungefärlig uppfattning av vilka individer vi ser som benägna butiksrånare. Men det är en utopi att vi skulle kunna följa alla dem. Butikerna behöver göra det svårt för rånarna, säger Magnus Nilsson.

Hur jobbar polisen för att förebygga butiksrånen?

– Ansvaret för att lagföra och brottsutreda individer är helt och hållet på oss. Men det är inte polisens uppdrag att reformera brottslingar eller blivande brottslingar, det ligger på andra, säger Magnus Nilsson.

Antal butiksrån i Järfälla

2013: 5

2014: 9

2015: 19

2016: 27

2017: 22 (fram till 24/11)

Källa: Polisen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De ska få fler att tycka till om Söderhöjdens byggplaner

Nyheter "Märks ett större engagemang i villaområden" Inför valet snackade demokratiambassadörer med folk i områden där valdeltagandet tidigare varit lågt i Järfälla. Nu fortsätter de – men den här gången ska de få fler att engagera sig i byggplaner i...måndag 22/10 16:28

Nyblivna mammor: Sjukvården överger oss

Nyheter Trasiga underliv, smärta och oro – men få vet vart de ska vända sig Från täta kontroller hos mödravården under graviditeten till förlossning och sen, ja vad? Allt fler kvinnor börjar prata om trasiga underliv, smärta och förlorad sexlust, efter förlossningar. Men för...måndag 22/10 11:37