Stigning. Villapriserna har i genomsnitt ökat med i Ekerö än i Sverige. Foto: Jonas Månsson

Kraftig prisökning för Ekerövillor

På fem år steg snittpriset på en Ekerövilla med över 50 procent. Det är mer än både riks- och länssnittet. – Som alltid är det utbud och efterfrågan som styr en prisuppgång, säger Helene Dahlbäck, kontorschef på Mäklarringen Ekerö.

  • Publicerad 13:59, 12 okt 2017

Det känns som att det är en het Stockholmsmarknad och att Ekerö ligger med där och följer med på alla sätt och vis.

Under femårsperioden 2012 till 2017 steg priset på en villa i snitt med 39 procent i Sverige. Sett till Stockholms län var samma siffra 52 procent. I Ekerö kommun var prisökningen 53 procent eller 1 973 385 kronor.

Siffrorna presenterades i september av Fastighetsbyrån sedan Mäklarstatistik tittat på snittprisutvecklingen på villor. Statistiken grundar sig på villor sålda mellan januari och juli 2012 och samma period 2017.

– Ekerö brukar följa Stockholmssnittet, säger Helene Dahlbäck.

Dippar och toppar

Hon tycker att man bör titta lite försiktigt på statistik av den typ som nu publicerats.

– 2008 hade vi en dipp och 2012 hade vi en dipp. Det är risk att man jämför en dipp mot en topp, säger hon.

Helene Dahlbäck tror att Ekerö kommer att ligga ungefär som Stockholms läns prisutveckling även framöver.

– Sedan kan det nog vara så att när förbifarten är klar kan Ekerö öka lite mer, säger hon.

Även Martin Larsson, fastighetsmäklare vid Svensk fastighetsförmedling delar bilden av att Ekerö är fortsatt hett bland villaspekulanter.

– Det känns som att det är en het Stockholmsmarknad och att Ekerö ligger med där och följer med på alla sätt och vis. Det är ett populärt område, säger han.

Vattnet lockar

Bland de som kommer från boende i lägenhet upplever han att närheten till vatten är något som länge har varit något som fått många att blicka mot Ekerö.

– Vatten lockar framförallt inflyttande. Där är till exempel Gällstaö populärt. Sedan tror jag att om vi har legat lite efter exempelvis Nacka och Sollentuna tidigare så känner folk att det är för dyrt och vill söka sig till andra områden. Då är Ekerö ett utmärkt alternativ trots köerna. Det finns hyfsade kommunikationer, säger Martin Larsson.

Han tror att Ekerö kommer fortsätta följa Stockholms prisutveckling.

– Just nu känner vi av en viss avmattning på försäljningarna i innerstan och det brukar även spilla över på områden som till exempel Ekerö, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter