ÖKNING. Bristen på bostadsrätter ligger bakom prisökning.

Kraftig stigning för priset på bostadsrätter

Priser på bostadsrätter i Ekerö har stigit med 40 procent det senaste året. Ökningen är störst i Stockholm, men mäklaren Helene Dahlbäck på Mäklarringen tror att priserna nu kommer stabiliseras.

  • Publicerad 10:06, 25 aug 2017

Enplanstreor är en jättepopulär storlek

Priset per kvadratmeter var 52 177 kronor under första halvåret 2017 – 40 procent högre än under samma period året innan. Ökningen var 14 procentenheter högre än i Nynäshamn som var tvåa på listan. Det visar en undersökning som Booli har gjort och som baseras på öppna slutpriser, vilket är cirka 40 procent av försäljningarna.

Det är det låga utbudet av bostadsrätter i kommunen som pressar upp priserna, menar Helene Dahlbäck, kontorschef och ägare av Mäklarringen på Ekerö. Det är utbud och efterfrågan som styr priserna och många som vill ha bostadsrätter.

– Enplanstreor är en jättepopulär storlek. Många som säljer villor tycker att det är lagom stort. Vid skilsmässor till exempel blir det ett greppbart boende.  

Amorteringskraven ökar också efterfrågan på bostadsrätter. Eftersom de har lägre priser så behövs inte lika stor kontantinsats på en bostadsrätt som på en villa.

– För att köpa en villa i dag ska du ha både lagfart och pantbrev, och det är kanske 100 000 kronor till i kontanter som du behöver. Det blir ganska mycket tuffare månadskostnader, säger Helene Dahlbäck.

– Jag tror att amorteringskraven kommer dämpa marknaden. Prisutvecklingen kan inte fortsätta i den här takten. Jag tror inte att priserna kommer gå ner men omsättningshastigheten kommer bli lugnare. Faktum är att vi redan sett det inne i stan. Det börjar där och sedan kommer det som ringar på vattnet ut till oss.

Förbifarten kommer också påverka prisutvecklingen i kommunen. Men riktigt hur mycket är inte klart.

-– Vi ska inte dra för stora växlar på det. Bostadspriserna kommer inte sticka iväg på grund av Förbifarten. Men självklart kommer efterfrågan öka och priserna gå upp när den är klar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KRÖNIKA: VM-feber från förr betingar ny festyra

Nyheter Jag är inte en hejare varken på lagsport eller bollsport, men när det drar ihop sig till VM i herrfotboll då dyker det ändå upp en yrvaken supporter i mig. Kanske är det ett resultat av den varma...torsdag 21/6 14:13

Midsommar på Mälaröarna - här kan det firas

Nyheter Sill, sju sorters blommor och groddans. Snart är det dags igen. Här är några ställen där du kan midsommarfira lokalt.torsdag 21/6 14:09

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter