Vårbergsvägen. En av männen blir skjuten i bilen och flyr, men förlorar medvetandet och krockar i en stolpe på utfarten till E4/E20. Foto: Polisen

Kraftigt sänkta straff efter dödsskjutningen i Skärholmen

En 21-åring och en 20-åring dömdes i tingsrätten till långa fängelsestraff för mord och mordförsök efter dödsskjutningen i Skärholmen i februari. Idag har hovrätten ändrat domen och sänkt fängelsestraffen rejält.

  • Publicerad 15:55, 12 sep 2017

Männen dömdes i juli av Södertörns tingsrätt till fängelse i 16 år och nio månader respektive 11 år för mord och mordförsök. Domen överklagades och nu ändrar hovrätten domen.

Istället döms 21-åringen till fängelse i två år och sex månader för medhjälp till vållande till annans död, grovt brott, och medhjälp till vållande till kroppsskada, grovt brott. 20-åringen döms för samma brott till ett år och åtta månader, då han bara var 19 år när gärningen inträffade.

Sköt inte

Tingsrätten dömde de två männen från Segeltorp till mord och mordförsök, trots att rätten inte ansåg att de själva skjutit. Istället ska de åtalade männen ha stämt träff med offren på brottsplatsen och åkt dit i en bil i sällskap med två för tingsrätten okända män, som ska ha skjutit en 20-åring till döds och även allvarligt skadat en 19-åring.

Fick långa straff för mord i Skärholmen - nu släpps de fria

Annan bedömning

Skuldfrågan har handlat om de två åtalade männen varit införstådda med att offren skulle bli skjutna. Här gör hovrätten en annan bedömning än tingsrätten.

Hovrätten anser inte att någon av dem haft en sådan central och betydelsefull roll att de är att betrakta som medgärningsmän till mordet och mordförsöket.

Men eftersom de skjutsade skyttarna till brottsplatsen måste de varit medvetna om att det fanns en risk för att andra personer skulle kunna bli skadade, menar hovrätten och anser därför att de medverkat till offrets död.

De två männen är sedan den 1 september på fri fot, då hovrätten inte ansåg att det fanns skäl att hålla dem kvar i häktet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.