Tung. Varje meter av elkablarna väger 30-40 kilo. ”Folk undrar ibland om vi inte bara kan svänga in på en gata med kabeln. Men det är inte så lätt när de är i den här storleken. De har en böjradie på mellan tre och fyra meter”, säger Jenny Nilander, projektledare på Ellevio. Foto: Mikael Andersson

Kraftkablarna över Mälarhöjdsbadet ska bort

Elkablar, tjocka som trästammar, ska grävas ner under Stockholm, för att ge nog med elektricitet till den växande staden. Nu börjar jätteprojektet som ska möjliggöra nya bostäder och ett kabelfritt bad i Bredäng.

  • Publicerad 20:00, 16 jan 2020

Kastvindarna sliter i bojarna vid Drottningholmssundet. Med en vindstyrka på runt 20 sekundmeter kunde dykarna inte jobba i dag. Men annars är här full aktivitet. Här, nere i det iskalla vattnet under Drottningholmsbron, har nämligen startskottet gått för ett miljardprojekt.

– Vi bygger en 400 kilovolt-ledning hela vägen från Beckomberga till Bredäng. Hösten 2022 ska vi bli klara, säger Jenny Nilander, projektledare på Ellevio som bygger ledningen.

De nya kraftledningarna ska se till att Stockholm har tillräcklig med elektricitet för att kunna fortsätta att utvecklas, med nya bostäder, tunnelbanor och laddstationer för elbilar. Och de nya ledningarna är byggda för att leverera: de väger 30-40 kilo per meter, är tjocka som trädstammar och ska, när de är på plats, ingå i Sveriges stamnät.

– Totalt är det runt 12,3 kilometer kabel som ska läggas på hela sträckan. I oktober satte vi igång med sjökabeldelen och i mars är det byggstart för arbetet på land, säger Jenny Nilander.

Frigör Mälarhöjdsbadet

När markarbetet börjar så är det gator i Råcksta, Ängby och Bredäng som kommer behöva grävas upp. Men exakt vilka etapper som tas när beror på Stockholms stads planeringsarbete.

Mälarhöjdsbadet. Elkraftsledningarna går i dag rakt över lekpark och Mälarhöjdens badplats. Foto: Sofie Axelsson

– Vi behöver samordna det med staden. Men som det ser ut just nu kommer vi börja på Brommasidan, säger Jenny Nilander.

När alla ledningar är på plats kan de luftledningar som går mellan Beckomberga och Bredäng tas bort. Bland annat de stora kraftledningsstolparna som står på Fågelön och vid Mälarhöjdsbadet i Bredäng. Men det ligger en bra bit in i framtiden.

– Först måste de nya kablarna sättas i drift. Sedan kan vi ta ner de gamla ledningarna bit för bit. Har vi tur så kan det ske under 2023-2024, säger Jenny Nilander.

En del nybebyggelse i Bredäng och Sätra är beroende av nedgrävningen av kraftledningarna eftersom att det frigör luftutrymme enligt Lena Remaeus, kommunikatör på exploateringskontoret i Stockholms stad. Det handlar om ett nytt bostadsområde vid Ålgrytevägen, Sätra IP och Punkthuset vid Ålgrytevägen, där förutsättningarna för Ellevios arbete måste redas ut.

Jenny Nilander tycker att tidsplanen för de nya kraftledningarna känns rimlig.

– Men med stora infrastrukturprojekt finns det alltid risk för förseningar. Den största risken är att man hittar saker i marken som man inte kunnat förutse, som ledningar som ingen känt till att de finns där, säger hon.

Foto: Mikael Andersson

Projektet i siffror

12,3 kilometer kabel som ska läggas på hela sträckan mellan Råcksta och Bredäng. Kablarna går under jord i Bromma och i Bredäng, men läggs på sjöbotten mellan södra Ängby och Mälarhöjdsbadet.

9 stycken skyddsrör läggs ner i vattnet vid Drottningholmsbron. Till hösten ska de nya sjöelkablarna installeras inne i dessa.

150 meter långa är skyddsrören.

9 etapper är markarbetet uppdelat på.

400 kilovolt kommer spänningen i ledningen vara, vilket är samma som i stamnäten.

Vad tycker du om att kraftledningarna ska tas bort vid Mälarhöjdsbadet?

Torbjörn Wallstén, Bredäng

– Jo men det är väl inte så jäkla bra med kraftledningar. Det kan ju vara skadligt om något pajar vid dåligt väder till exempel. Ju mer man gräver ner desto bättre!

Maria Inger, Bredäng

– Jag tänker inget alls kring det. Mälarhöjdsbadet är ett jättefint bad med camping och minigolf intill. Kraftledningen är ingenting jag stört mig på.

Peter, Bredäng

– Man undrar en del kring det tekniska, om det blir 5G, hur farlig den strålningen är. Jag är aktiv och tänker mycket på hälsoskadliga systemfel i samhället. (Den nya kraftledningen är till för el och inte mobiltelefoni, reds. anm.)