Kraftledning ger Järvastaden växtvärk

200 radhus, 167 bostadsrätter, en ny förskola, en nyöppnad fritidsgård – och ytterligare drygt 700 bostadsrätter som är på väg att klubbas igenom. Men sedan är det stopp. De boende i Järvastaden lär få vänta på sitt efterlängtade kafé.

  • Publicerad 17:40, 8 feb 2018

Just nu funderar vi på ett provisoriskt bageri bakom Mulle Meck.

I dag bor närmare 7 000 personer i Järvastadens cirka 2 200 bostäder. I kvarteret Åkerbäret söder om Fridensborgsvägen blir de första av drygt 150 bostadsrätter inflyttningsklara i höst, i Grankällan bortom Jaktvillan byggs cirka 200 rad- och kedjehus och nyligen gick detaljplanen för 730 nya bostäder på båda sidor om Järva skjutbaneväg ut på samråd.

Men sedan tar det stopp. Några fler planer är inte aktuella i den stadsdel som har expanderat våldsamt sedan de första boende flyttade in på Honnörsgatan i slutet av 2007.
Kraftledningen som skär rakt igenom stadsdelen hindrar fortsatt bebyggelse.

– Vi skulle kunna bygga mer än 1 000 bostäder där kraftledningen går fram, säger Stefan Sellgren, vd för exploateringsbolaget Järvastaden AB som ägs gemensamt av Vasakronan och Skanska.

Turerna kring kraftledningen har varit många och ibland motsägelsefulla. Till en början erbjöd sig Järvastaden AB att gräva ner ledningen, men statsmakterna gav i stället Svenska Kraftnät i uppdrag att utreda elförsörjningen i hela Stockholmsområdet.

2011 var budet att kraftledningen skulle vara borta senast 2020. Enligt den senaste planen försvinner kraftledningen någon gång mellan 2024 och 2027.

– Just nu lutar det mest åt 2027. Men det är inget vi kan styra över. Det är bara att acceptera läget, säger Stefan Sellgren.

Utvecklingsarbetet med att göra om Enköpingsvägen till en så kallad stadsgata ligger fortfarande i inledningsskedet. En av få ytor som i dagsläget skulle kunna bli aktuell för bebyggelse är området vid trafikplats Brotorp på Sundbybergssidan.

– Där vill vi bygga två bostadskvarter, säger Stefan Sellberg.

Norrut sätter Igelbäcksreservatet stopp för expansion. Just nu är det tummen ner för såväl ett elljusspår som ett utomhusgym.

Någon gång runt 2021 bör de 730 lägenheter som nu är ute på samråd stå klara för inflyttning – med gott om butikslokaler i bottenplanet.

– De boende efterfrågar ett kafé, ett bageri och fler restauranger och vi arbetar med ett konsultföretag för att styra efterfrågade verksamheter till lediga lokaler. Just nu funderar vi på ett provisoriskt bageri bakom Mulle Meck men det kan kosta en hel del, säger Stefan Sellgren.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kommunalråd har anställt sin man

Nyheter Stefan Bergström, kommunalråd och gruppledare för Centerpartiet, har skrivit under anställningsavtalet för sin man som politisk sekreterare på deltid. "Ren och skär korruption", enligt en...onsdag 23/5 17:12

Företagsklimat vänder uppåt

Nyheter Nu tycker företagarna bättre om Sundbybergs stad igen. Årets enkätresultat beskrivs som en rekordstor höjning jämfört med fjolårets bottensiffra.onsdag 23/5 12:21