Ska bort. Den stora kraftledningen på Mälarhöjdsbadet ska bort – men det kan ta några år. Foto: Claudio Britos

Kraftledningen vid Mälarhöjdsbadet ska bort

Om några år kan den stora kraftledningen vid Mälarhöjdsbadet vara ett minne blott. När elnätet ska uppgraderas är planen i stället ledningar i vattnet och under Sätraskogen.

  • Publicerad 09:42, 9 mar 2018

Sola i skuggan av en kraftledning? Det har länge varit vardag för badare vid Mälarhöjdsbadet. Men om några år kan den gigantiska luftledningen mellan Bredäng och Beckomberga vara utom synhåll.

Boende vill få bort ledning från bad

Ellevio har sedan länge planerat att bygga om ledningen för att i samma veva utöka kapaciteten på den. Nu är det mesta klart: ledningen som nu går i luften över Mälaren kommer i stället dras i vattnet. Resten planeras gå under marken i Sätraskogen.

– För Mälarhöjdsbadet kommer det bli ett lyft när luftledningen försvinner. Tyvärr så tar det några år – eftersom vi måste ha el hela tiden blir raseringen av luftledningen det sista vi gör, säger Jonatan Björck, pressansvarig på Ellevio.

Projektet väntar nu på grönt ljus från Energimarknadsinspektionen. Därefter väntar upphandling.

– Det är ett väldigt stort projekt och ganska många yrkeskategorier som behövs. Vi räknar med att ha alla kontrakt färdiga i mitten av nästa år och då kan byggstarten ske om ungefär två år. Så 2020 kommer de som rör sig i området märka att det börjar hända saker, säger Jonatan Björck.

Först 2023 beräknas kraftledningen vid Mälarhöjdsbadet kunna tas ned.

Så planeras markkabeln gå genom Sätraskogens naturreservat. Foto: Ellevio

För Sätraskogens besökare kommer arbetet främst märkas när kablarna ska grävas ned i marken. I det förslag som Ellevio sökt tillstånd för går markkablarna från Bredängs camping, till största delen längs gång- och cykelvägen Stora sällskapets väg och ansluter till sjökablarna vid Sätravik, norr om Sätravarvet.

– Det är den sträckning som är mest lämplig framkomlighetsmässigt och bäst ur natur- och kultursynpunkt. Det kan bli vissa mindre justeringar eftersom vi måste pussla ihop det med stadens och Trafikverkets exploateringsplaner, men i stort är det så här vi kommer att köra, säger Jonatan Björck.

Hur stor inverkan kommer det ha på Sätraskogen?

– Det är lite svårt att säga hur det kommer uppfattas. Kablarna som grävs ned är drygt en decimeter i diameter, så det krävs en grop som är cirka 2,5 meter i botten. Men vi försöker undvika miljömässigt känsliga områden och fornlämningar och att jobba under perioder när till exempel vissa fåglar häckar, så att det blir så varsamt som möjligt.

Stör. "Med en sån utsikt kan kraftledningen förstöra det fina i det hela, men oftast tänker man inte så mycket på det när man väl är där nere", säger Bredängsbon Ulrika Ringö. "Men när man solar så kan den ibland störa", tycker sonen Petter Bergström Ringö. Foto: Claudio Britos

Borde bort. "Det bästa vore om man grävde ner den under vattnet. Det jag har tänkt på är om ledningen skulle åka av och träffa vattnet när människor badar", säger Bredängsbon Galo Lara. Foto: Claudio Britos

Ledningen Bredäng-Beckomberga

Projektet med att göra om ledningen mellan Bredäng och Beckomberga är en del av det större projektet Stockholm Ström, som genomförs av Svenska kraftnät, Ellevio och Vattenfall, för att öka elkapaciteten i Stockholms län.

Planen är att luftledningen mellan Beckomberga och Bredäng, som idag är på 220 kV, ska rivas och ersättas med en mark- och sjökabel på 400 kV. Rivningen planeras till år 2023, efter att den nya ledningen tagits i drift.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.