Två kraftledningsstolpar ute på Djurgården föreslås göras om till picknicktorn för allmänheten. Foto: Anders Berensson architects

Kraftledningsstolparna på Djurgården kan bli picknicktorn

Gamla kraftledningsstolpar på Djurgården kan bli offentliga picknick-torn och utsiktsplatser. Det annorlunda projektet saknar endast finansiärer för att bli verklighet.

  • Publicerad 06:30, 12 maj 2017

Ute på Djurgården har luftledningarna som bärs upp av kraftledningsstolpar ersatts av kabel i marken.

Det här har gjort att de tolv kraftledningsstolparna står kvar, utan att fylla något som helst syfte.

Stolparna ska monteras ner, men Kungliga Djurgårdens förvaltning, KDF, försöker nu skapa något nytt av de höga stolparna.

– Vi skulle gärna se att stolparna får ett bestående värde. Kraftledningen kommer att läggas ner inom en överskådlig framtid, säger Henrik Niklasson, naturvårdsintendent och jägmästare på KDF.

Kungliga Djurgårdsförvaltningen tog kontakt med arkitekten Anders Berensson för att se vad tornen kunde användas till. Förslaget från arkitekten: Skapa ett kombinerat picknicktorn med utsiktsplats högst upp.

– Jag tyckte det var roligt att kunna ge tillbaka tornen till folket. Ett picknicktorn kändes som en bra sak ute på Djurgården och förvaltningen är positiva till det här, säger arkitekten Anders Berensson.

Rent byggnadsmässigt är det inga problem. Kraftledningsstolparna är konstruerade för att bära stora tunga kraftledningar och är tillräckligt stabila för att stå pall för både stora plattformar och trappor.

– Tillsammans mer arkitekten har vi kommit fram till att tornen borde bli tillgängliga för allmänheten, säger Henrik Niklasson.

Det finns dock ett problem. Det saknas finansiering. Kungliga Djurgårdsförvaltningen letar nu med ljus och lykta efter externa finansiärer som kan tänka sig att delta i projektet. Och tiden är knapp.

– Inom en inte allt för avlägsen framtid kommer kraftledningsstolparna börja monteras ner. Och har vi ingen färdig plan för vad några av dem kan användas till kommer de försvinna, säger Henrik Niklasson.

Från toppen av tornen påstås det vara en magiskt utsikt över nationalstadsparken. Foto: Anders Berensson architects

MER: Utsiktstornen

Idag: Kraftledningsstolpar som ska monteras ner.

Förslaget: Skapa allmänna picknicktorn med utsiktsplattform högst upp. Nås via trappor och längst ner föreslås en bemannad kiosk med personal som även kontrollerar tornet under dess öppettider.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SL-kortet gäller inte på båtar till skärgården

Nyheter Därför ändras reglerna lagom till sommaren Sedan årsskiftet har det varit möjligt för resenärer att använda SL:s periodkort även på Waxholmsbåtarna. Men sommartid är det andra regler som gäller.tisdag 19/6 21:00

Så blir midsommarvädret i Stockholm

Nyheter SMHI: "Lite lurigt" Fram med regnjacka och paraply. Midsommarvädret i Stockholm blir minst sagt klassiskt – även i år. Lagom till fredag drar regn och kyla in över länet enligt SMHI:s prognos.tisdag 19/6 20:00