Anette Haag, tillförordnad polisområdeschef i City, leder den nya satsningen mot kriminaliteten i krogvärlden. Foto: Jannie Flodman/Mostphotos

Krafttag mot kriminalitet i krogvärlden

Krog 2022 heter polisen i Stockholm citys nya satsning, som ska komma åt grovt kriminella individer, drogförsäljning och våldsbrott på Stockholms barer och krogar.

  • Publicerad 12:00, 1 aug 2019

Anette Haag har 27 år bakom sig inom Stockholmspolisen och är just nu aktuell som samordnare för satsningen mot kriminalitet kopplat till krogvärlden i innerstaden. Mer exakt handlar det om lokalpolisområdena på Norrmalm och Södermalm, vilka innefattar Östermalm och Kungsholmen, sedan den nya områdesindelningen 2015.

När hon ombeds berätta om den nya satsningen är hon tydlig med att det inte rör sig om någon kritik av det arbete som gjorts tidigare. Det är ingen öronmärkt påse pengar som viks åt krogkriminaliteten, utan det handlar snarare om att få upp krogen på agendan hos samtliga 1 200 anställda som jobbar inom polisområde City.

– När vi började titta på vår lokala problembild förra hösten så kunde vi snabbt konstatera att vi ser en problematik med krog- och restaurangbranschen, säger Anette Haag.

Nattklubben F12 stormades av 20 personer

Medialt har krogvärlden varit uppmärksammad i sommar, bland annat efter den stormning av nattklubben F12 som gjordes den 21 juli. Men Krog 2022-projektet handlar om fler saker än bara våldet på krogen.

– Det handlar om flera delar i ett större linjearbete där vi samarbetar med bland annat Stockholms stad och krogbranschen. Exempel på fokusfrågor är narkotikaförsäljning och bruk av narkotika hos både anställda och gäster. Vi kan se att det finns ekonomisk brottslighet som penningtvätt och svart arbetskraft, säger Anette Haag.

När projektet sjösätts i höst, kommer det konkret märkas för krogbesökaren?

– Det handlar inte om att vi ska stövla in med tio uniformerade poliser på krogen utan det är mer ett strategiskt arbete där vi använder oss av alla våra resurser.

Så som civilklädda poliser?

– Ja, till exempel.

Polisen har redan haft en första träff med representanter från branschen, där Anette Haag menar att projektet välkomnas av krögarna. 2022 är ett första delmål för en tryggare krog, och varför projektet dras igång nu handlar inte om att det skett någon jätteupptrappning av kriminaliteten kopplat till krogen, menar Anette Haag.

– Men till exempel går det att se siffror på hur narkotikabruket i krogmiljön ökat. Gällande det ekonomiska syns ingen direkt ökning, men det är ändå något vi behöver jobba med. Det handlar till exempel om ungdomar som blir utnyttjade, eller personer som är här illegalt som får usla arbetsvillkor.

Krog 2022

Arbetet med krogrelaterade brottslighet gör Stockholmspolisen under namnet Krog 2022 och sker tillsammans med Stockholms stad, flera aktörer i krogbranschen och STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem), ett samarbete mellan Stockholms läns landsting och Karolinska Institutet.

Fokusområde Krog 2022 handlar om att utveckla arbetet mot grovt kriminella individer i city, arbetet på krogar där narkotikabrott och olika typer av vålds- och stöldbrott begås samt överservering av alkohol, det vill säga servering av alkohol till kraftigt berusade personer.