Kräggabor vill ha tätare busstrafik

Busslinje 310 förbi mellan Bålsta och Krägga är för gles. Det tycker flera Kräggabor.

  • Publicerad 07:08, 7 dec 2017

Busslinje 310 kör nio turer förbi Krägga varje vardag och endast två turer på helgdagar. Men det är minst fem turer för lite, enligt Kräggabon och småbarnsmamman Anna Kovanen, utan körkort.

– Bristen på avgångar hindrar kraftigt invånarna i Håbo kommuns privat- och arbetsliv. Invånarna i Krägga och deras anhörigas livskvalité försämras, säger Anna Kovanen.

Anna Kovanen har nu skakat liv i en namninsamling, som drogs igång för knappt två år sedan, för att få till stånd fler turer med busslinje 310. Flera Kräggabor har jublat över uppropet.

– Det är fler med mig som önskar en tätare busstrafik ut hit. Det här är ett ”up and coming area”, det byggs väldigt mycket här, och då måste ju busstrafiken hänga med utvecklingen, säger Anna Kovanen.

En ond cirkel

Anna Kovanen jämför linje 310 med linje 311, som går till Skokloster, som har 17 avgångar helgfri vardag och sju avgångar helger och högtider.

– Jag förstår att det är fler som bor i Skokloster. Men Krägga är också en del av Håbo, säger hon.

Enligt UL, som sköter busstrafiken i Håbo, baseras antalet bussavgångar delvis på hur många resenärer som åker med turerna.

– Jag kan förstå att det inte är så många som åker med bussen, särskilt på helger, och att det är därför det går så få turer. Men det är en ond cirkel. Det går två turer på helgerna. Den första 10.23 och för att komma hem är man tvungen att vänta till 16.20 för att komma hem igen. Det är ju inte direkt så att man tar bussen för att handla då, säger Anna Kovanen.

Sture Jonsson, presschef på UL, förstår problemet.

– Det är ett dilemma. Finns det ingen busstrafik, finns inga resenärer. Med begränsade resurser som vi har, görs ofta en satsning där man ser att det gör störst nytta, säger Sture Jonsson.

Nu rekomenderar UL att Kräggaborna tar kontakt med UL:s kundtjänst och förklarar problemet, så att synpunkten hamnar i UL:s system.

– Vi har ju även kontakt med alla kommuner i regionen och diskuterar bland annat sådana här frågor. Därför kan man också höra av sig till sin hemkommun, säger Sture Jonsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet