KRÅKATTACK. Delar av SEB:s glastak måste bytas ut - kråkorna är huvudmisstänkta. Foto: Mostphotos

Kråkattack mot SEB:s nya glastak

För två år sedan flyttade SEB in i sitt nya kontorskomplex i Arenastaden. Men nu måste delar av glastaket bytas ut. Orsak: kråkor har bombarderat taket.

  • Publicerad 13:13, 9 okt 2019

Glastaket kan inte krossas men blir fult om exempelvis stenar eller nötter släpps från hög höjd. Ingen vet vad som har orsakat skadorna – men kråkorna i Arenastaden är starkt misstänkta

– Vi tror att det är kråkor som har släppt stenarna, säger Johan Strimbold, fastighetschef på Fabege, till Byggnadsarbetaren.

Susanne Åkesson är professor i zoologisk ekologi vid Lunds universitet och expert på fåglars beteende. Hon tror att det mycket väl kan vara kråkor som har förstört det dyra glastaket.

– Kråkor är smarta fåglar och ägnar sig åt den här typen av verksamhet, säger hon.

När kråkor hittar något som de tror kan innehålla mat flyger de upp till hög höjd och släpper sedan föremålet mot ett hårt underlag. Det kan vara en berghäll – eller ett platt tak.

– Jag har själv sett hur kråkor krossat musselskal på det här sättet. När det gäller att komma åt mat är vissa arter mer innovativa än andra, säger Susanne Åkesson.

Ska skrämmas

Det var hösten 2017 som SEB flyttade in i sitt nya huvudkontor i Arenastaden. Hela projektet har kostat 1,7 miljarder. Hyresavtalet mellan Fabege och SEB löper på 20 år och är värt 157 miljoner kronor per år. Men ingen hade räknat med kråkorna.

Under veckan som gått har taket bytts ut nattetid för att inte störa den vanliga verksamheten. För att undvika framtida attacker har högtalare monterats på taket med varningssignaler som ska skrämma bort kråkorna.

Susanne Åkesson tror inte att det håller kråkorna borta.

– Jag är pessimist. Kråkor är som sagt smarta fåglar och nu har man lärt sig hur taket kan användas. Kanske signalerna fungerar i början men ganska snart lär kråkorna genomskåda bluffen, säger hon.

Stockholm Direkt