Friad. Maskinföraren Niklas Krämer gjorde ett envarsgripande av en misstänkt dieseltjuv för två år sedan. Foto: Daniel Cannervik & Privat

Krämer och kollegan grep och höll fast dieseltjuv – nu frias de

Niklas Krämer och kollegan Leo Björkman fångade en dieseltjuv, band honom och överlämnade honom till polisen. Men gjorde de verkligen rätt? Nja, menar tingsrätten – men friar ändå.

  • Publicerad 14:59, 15 feb 2019

Niklas Krämer och Leo Björkman, tidigare kollegor på Närlunda schakt & transport, har sedan i höstas stått åtalade misstänkta för olaga frihetsberövande efter att de för två år sedan ingrep mot en dieseltjuv och höll honom kvar till polisen kom.

Rättegången ägde rum förra tisdagen. Niklas Krämer hade en bra känsla efteråt. Och det med all rätt.

På fredagen meddelade Solna tingsrätt att Krämer och Björkman frias från anklagelserna.

LÄS ÄVEN: Dieseltjuv filmades på bar gärning – brottades ner och greps av polis

– Vilken seger, vilken enorm lättnad. Jag har inte velat tänka så mycket på vad en fällande dom skulle innebära för vardagen, säger Niklas Krämer till Mälarö Tidning.

Hade du vågat hoppas på en friande dom?

– Nej, både jag och Leo var inställda på att vi skulle bli fällda. När man kollar vad ett envarsgripande innebär inser man att det inte gick rätt till, men det är knepigt att veta exakt vilka kriterier som gäller.

Även Leo Björkman beskriver en stor lättnad.

– Det är jätteskönt att veta att man kan göra på det här sättet för att skydda sina intressen. Det kändes helt uppochner att den som begick brottet gick fri och vi blev åtalade, säger han.

LÄS ÄVEN: Stoppade tjuvar – nu misstänkt själv

Det var på söndagskvällen den 19 februari 2017 som Niklas Krämer och Leo Björkman stoppade en dieseltjuv som under en lång tid begått stölder inne på Närlunda schakt & transports område. Under kvällen fick kollegorna chansen att ta upp jakten på den misstänkte dieseltjuven. De tappade dock bort honom, men efter ett sökpådrag tillsammans med polis hittades hans övergivna bil i Skå.

Niklas Krämer riggade en mobil kamera på den övergivna bilen och på måndagsmorgonen fick han ett larm. Den misstänkte mannen var tillbaka för att hämta sin bil. Krämer och Björkman gjorde därmed ett envarsgripande av mannen, band hans händer och fötter och ringde polisen.

Förundersökningen om dieselstölden lades så småningom ner eftersom den misstänkte hade lämnat landet.

Och för att få göra ett envarsgripande krävs att den misstänkte tas på bar gärning eller på flyende fot, annars kan det bli fråga om olaga frihetsberövande. I det här fallet hann det gå nio timmar mellan brott och gripande.

I september valde åklagaren därför att väcka åtal mot Niklas Krämer och Leo Björkman för olaga frihetsberövande.

Men det var på håret att de nu friades från brottsanklagelserna. Tingsrätten anser att de gjorde ett felaktigt envarsgripande – som inte uppfyller kriterierna – men rätten väger samtidigt in att Krämer och Björkman själva trodde att de agerade rätt.

”Det finns enligt tingsrättens mening inget i deras agerande som tyder på att de ens har övervägt att agerandet inte låg inom det tillåtnas gräns”, skriver rätten i sin dom.

LÄS ÄVEN: Niklas fick åtalsbesked av journalist

– Jag kommer fortfarande ha ett enormt engagemang när det gäller sådana här stölder, för jag blir galen på det. Man får försöka vara en medmänsklig medborgare helt enkelt och försöka stå upp för rätt och fel, säger Niklas Krämer.

Leo Björkman håller med:

– Nu finns det ett lagstöd för att göra som vi gjorde. Jag skulle inte dra mig för att göra samma sak igen, säger han.

Sedan stölderna i det aktuella fallet uppdagades för två år sedan har Närlunda schakt & transport varit relativt förskonade från dieselstölder.

Åtalet mot Niklas Krämer och Leo Björkman väckte i höstas intresse hos kriminologiprofessorn och tv-profilen Leif GW Persson. Fallet togs upp i tv-programmet Brottsjournalen på TV4. Där berättade professorn att han mer än gärna skulle ställa upp ekonomiskt vid en fällande dom.

Ett löfte Leif GW Persson höll fast vid. Men nu slipper han betala.

Envarsgripande

Om någon begår ett brott där fängelse ingår i straffskalan kan var och en (envar) gripa personen i fråga. Men det förutsätter att personen är på flyende fot eller tas på bar gärning.

Exempel på vanliga brott där envarsgripande är tillåtet är stöld, snatteri och misshandel. Envarsgripande får även göras om någon är efterlyst för brott.

I samband med ett envarsgripande ska den gripne så snart som möjligt överlämnas till närmaste polis.  

Källa: Polisen

KRÖNIKA: Dags för lite grundläggande journalistisk etik

Krönika Förra veckan skrev vi och många andra om det skottdrama som utspelade sig i Färentuna en tidig morgon nyligen. Bland annat återgav vi Expressens uppgifter om att gärningsmannen ska ha varit i Syrien...tisdag 21/5 9:15

Fritidshus brann ner till grunden

Nyheter En villa brann i lördags ner till grunden. Två personer fanns i huset när branden bröt ut, men de lyckades ta sig ut på egen hand.måndag 20/5 8:02