Mamman. Efter att ha anmält skolan fick mamman och sonen rätt till skadestånd. Foto: Sacharias Källdén

Kränkte elev – skola dömd till skadestånd

En tioårig elev blev upprepade gånger kränkt av personal på friskolan. Vid ett tillfälle blev han fasthållen i ett polisgrepp av en elevassistent – till det svartnade för ögonen. Nu tvingas skolan betala skadestånd till pojken.

  • Publicerad 17:04, 1 nov 2017

Som förälder vill man ju inte att ens barn ska störa andra elever eller bli störd själv, men efter det här så förstår jag hur viktigt det är att ha insyn i skolan.

Tioåriga Alex, som egentligen heter något annat, har gått i Skarpnäcks fria skola sedan han var sex år gammal – utan problem. Men när skolan bytte huvudman 2016 och blev Filosofiska friskolan, började Alex må dåligt.

– Helt plötsligt ville han inte gå till skolan. Först trodde vi att det rörde sig om att han inte hade lust och som föräldrar pushade vi honom och sa att det blev konsekvenser av utebliven skolgång. Men en dag klappade han ihop, säger Alex mamma Anna. (Anna heter egentligen något annat.)

Anna kontaktade barn- och ungdomspsykiatrin och först där berättade Alex om avbrutna lektioner, bestraffningar och hån inför klasskamrater.

– Han började prata om sig själv med ord som "loser, efterbliven, idiot och sopa". Han sa att han hade blivit skit eftersom skolan tyckte att han var skit och frågade psykologen om han var efterbliven. Då gjorde vi en anmälan till Skolinspektionen och slutade skälla på Alex.

Skolan kastade ut Milo, 10 – fälls

Under en klassresa till Kungsberget i Gävle ska en lärare ha sagt att hon ville kasta av Alex på motorvägen för att han hade ställt sig upp i bussen, trots att han blivit tillsagd att sitta fastspänd.

– Under den här tiden hade han kapitulerat fullständigt och ville absolut inte gå tillbaka till samma skola.

Ifrågasatte anmälan

Samma dag som skolan fick information från Skolinspektionen om att det gjorts en anmälan, tog rektorn Alex i armen och släpade honom till rektorsexpeditionen för att ifrågasätta det Alex berättat för sina föräldrar.

– Det här samtalet spelades in. Där framgick det att Alex satt och grät i en kudde och frågade varför hans lärare inte tyckte om honom. Det var obehagligt att höra, säger Anna.

Under samtalet påpekade rektorn att Alex legat på golvet under en lässtund och frågade Alex om han tyckte att barn som ligger ner på lektionerna kan gå i vanliga skolor.

När Anna hörde talas om samtalet kontaktade hon skolan och begärde att få vara med nästa gång personalen tänkte ha ett möte med Alex.

Kommunen döms att betala 50 000 till elev

Men efter ett bråk på skolgården fördes Alex bara några veckor senare iväg ensam till rektorsexpeditionen igen. Den här gången av en elevassistent som lade ner Alex på golvet, höll fast hans armar i ett polisgrepp och satte sig på honom.

– Alex fick en panikattack och till slut svartnade det för hans ögon. Dagen efter fick vi veta att en i personalen hade hittat honom på golvet där han låg svettig och hyperventilerade.

Vid det här laget stegrade oron för Alex välmående och Anna bad skolan att göra en andra utredning kring händelserna.

– Jag ville inte att han skulle behöva gå tillbaka till den skolan. Jag funderade på att säga upp mig, ta ett lån på lägenheten och skita i skolplikten.

Dömdes till skadestånd

I sitt beslut konstaterar Skolinspektionen att skolan gjort sig skyldig till kränkande behandling av Alex i två av de fall som finns beskrivna ovan. När det gäller händelsen i bussen anser Skolinspektionen att omständigheterna inte är tillräckligt klarlagda för att det ska vara bevisat att Alex varit utsatt för kränkande behandling som bryter mot skollagen. 

Skolinspektionen beslutade att skolan skulle betala 25 000 kronor i skadestånd till eleven. Först överklagades beslutet av skolans huvudman som medgav att dessa situationer och uttalanden hade skett – men till en början inte ansåg att det rörde sig om kränkande behandling.

Skolan omprövade dock sin egen hållning och har nu betalat skadeståndet.

– Det känns verkligen som att Alex har fått en upprättelse. Idag går han på en ny skola och mår mycket bättre, säger Anna och tillägger:

– Som förälder vill man ju inte att ens barn ska störa andra elever eller bli störd själv, men efter det här så förstår jag hur viktigt det är att ha insyn i skolan. Se till att allt går rätt till. Man måste se om det är någonting i skolmiljön som gör att ett barn inte mår bra.

Fotnot: Anna och Alex heter egentligen någonting annat.

Utrett. "Skolinspektionens beslut är rimligt", skriver rektorn i ett mejl. Foto: Sacharias Källdén

Skolan: Beslutet är rimligt

Filosofiska skolan har efter Skolinspektionens beslut betalat 25 000 kronor i skadestånd till den kränkta eleven. Skolans huvudman Dick Holmgren har inte velat bli intervjuad men beklagar i ett mejl det som hänt.

I augusti kritiserade Skolinspektionen Filosofiska skolan i Skarpnäck för att ha kränkt en tioårig elev, som vi kallar Alex i artikeln ovan, vid flera tillfällen. Skolan kritiserades också för att inte ha gjort en samlad och allsidig utredning, trots kännedom om det inträffade.

Vi har vid upprepade tillfällen bett om en intervju med Filosofiska friskolans huvudman Dick Holmgren men han har bara gått med på att svara på frågor via mejl.

"Vi inser att vi gjort en del fel och att vi agerat olämpligt i vissa avseenden och vi kan bara beklaga att det blivit så, trots vår strävan att samverka med föräldrarna och nå lösningar på uppkomna problem", skriver han.

Den händelse där en elevassistent på skolan uppges ha tagit polisgrepp på eleven beskrivs så här av Skolinspektionen:

"Den tioåriga eleven och en elevassistent har kommit till rektorns kontor efter ett bråk på skolgården. Eleven har gjort motstånd och skrikit till rektorn och elevassistenten att låta honom vara. Eleven har upplevt att han kämpade för sitt liv. Elevassistenten har släppt taget om eleven varpå eleven rivit ned en tygbonad från rektorns vägg. Rektorn har då skrikit ”rör inte materialet”. Elevassistenten har då åter igen tagit tag i elevens armar bakom ryggen och tryckt dem upp mot elevens huvud så fort han har rört sig. Eleven upplevde obehag och smärta och har också uppgett att det svartnade för ögonen. Elevassistenten har sedan tryckt eleven ner mot golvet, satt sig på hans ländrygg och även på hans smalben då eleven försökt att sparka sig loss. Eleven har upplevt det som att han låg så i flera minuter innan en annan från skolans personal kom in i rummet. "

Dick Holmgren kommenterar händelsen så här i ett mejl till redaktionen:

"Vid händelsen fanns uppenbara risker för att eleven skulle skada sig själv, andra och inredningen. Vi ansåg därför vid tillfället att det inte gick att klandra elevassistenten. Skolans policy är att använda sig av lågaffektivt bemötande och NVC (Nonviolent communication). Vi anser att elevassistenten gick för långt. Mot bakgrund av denna slutsats anser vi att Skolinspektionens beslut är rimligt."

Filosofiska skolan, Skarpnäck, barnmisshandel, elev dåligt behandlad, förälder talar ut Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.