Nyöppning. I juni hoppas Tomas Mini Berglund att Svenska midsommarköket öppnar i Svandammsparken.

Kransenkrögare vill servera sill och nubbe i parken

Snart öppnas södra Svandammsparken igen och i år blir det liv i kioskluckan. I sommar ska det säljas svenskt midsommarkäk och, hoppas krögaren, nubbe, vin och öl i det gröna.

  • Publicerad 16:30, 13 maj 2020

Lagom till Kristi Himmelsfärdshelgen hoppas Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning att stängslen runt södra Svandammsparken, som rustats upp sen slutet av förra sommaren, kan plockas ner.

Förutom att parken har fått nya lekställningar och en ny gångbro så har de tre bockarna bruse flyttat in, labyrinten har rustats upp och tjugo nya träd har planterats.

Nu står det klart att det också blir en krogsatsning mitt i parken. Det är ägaren till Svenska hamburgerköket, sushiköket och tapasköket som flyttar ut i kiosken.

Vill servera alkohol till 23

Ur ena luckan ska det krängas glass och fika. Ur den andra blir det mat med smak av midsommar.

– Det kan vara sill, en räklåda med aioli, stekt strömming på knäcke och kanske temakvällar med grillat. Traditionellt svenskt, säger krogägaren och vd:n Tomas Mini Berglund.

Om det blir någon nubbe till maten återstår att se. Enligt krögaren pågår diskussioner med staden, men något alkoholtillstånd är inte klart än. Målet är att få servera till klockan 23 i parken.

– Vi hoppas att vi får med oss staden på det. Vi är en seriös aktör som har funnits i Kransen länge och vi vill göra en bra grej för området som vi bor i. Vi månar verkligen om det på riktigt, säger Tomas Mini Berglund.

Just nu snickras det på ett trädäck som blir kioskens uteservering med plats för 30-40 gäster. Det ska också dras in vatten, el, och läggas tak innan allt är klart, men Tomas Mini Berglund hoppas kunna öppna så snart som möjligt när parken är helt klar.

Hoppas på hemester

Han menar att coronakrisen har slagit hårt, tapas-restaurangen har han tillfälligt stängt på grund av kundraset men målet är att öppna igen i juni. Och trots allt ser han fördelar med att öppna kiosken nu.

– Hela parken är ju vårt vardagsrum där man kan äta mat som man hämtat med sig. Vill man kan man låna en av våra solstolar eller sitta på en filt. I sommar kommer folk vara hemma, säger Tomas Mini Berglund.

Liv i luckan. Kiosken och Svandammsparken ska öppna inom kort. Foto: Elina Lundberg

Nya Svandammsparken

I september ifjol startade den andra etappen av Svandammsparkens upprustning.

Södra parken har nu fått en ny gångbro, en klätterställning, sittplatser, bättre belysning, en grillplats, yta för bollek och kick-bike och labyrinten har rustats upp. Tjugo nya träd har planterats.

Slutbesiktningen av parken görs den 18 maj. Om arbetet godkänns är målet att öppna parken till Kristi himmelfärdshelgen.

Visa merVisa mindre