Förbjudet. Även om det varit förbjudet att röka på SL:s utomhusperronger i tre år är det långt ifrån alla som känner till det. Foto: Mikael Andersson

Krav på hårdare tag mot rökare på perronger

Med anledning av diskussionen kring rökförbud i offentliga miljöer vill nu Miljöpartiet att det tas krafttag mot rökningen på tunnelbaneperronger. Ett förbud som idag finns – men inte efterlevs.

  • Publicerad 07:09, 14 feb 2018

Tomas Eriksson (MP) gruppledare i Stockholms läns landsting tycker att informationen som finns är bristfällig.

– Majoriteten av alla resenärer vet inte att det är förbjudet även utomhus. Vi vill att det märks ut tydligare, till exempel med större skyltar. Den som rör sig i lokaltrafiken ska inte kunna missa att det finns ett förbud.

Sedan januari 2015 är det förbjudet att röka på tunnelbaneperrongerna, såväl inne som ute. Men det är fortfarande många som inte känner till förbudet. Den enda skyltningen som finns idag är små symboler på informationstavlorna. Exakt hur skyltarna bör omformas lämnar Tomas Eriksson till förvaltningen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Miljöpartiet vill även att ordningspersonal ska tillrättavisa personer som röker.

– Idag går de ofta bara förbi folk som röker, säger Tomas Eriksson.

Beatrice, 29 år, som står på Gullmarsplans perrong och röker säger att hon inte kände till förbudet.

– Det gjorde jag faktiskt inte. Jag åker kommunalt varje dag men har aldrig sett skyltarna.

Mario Essaisi, 50 år, jobbar som tunnelbaneförare och tycker att skyltningen är bra men menar att folk ändå inte bryr sig.

– Det är ju skyltar överallt men det hjälper inte. Man försöker prata med folk men dom lyssnar inte.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Claes Keisu, presskommunikatör på SL menar att förbudet endast bör ses som en rekommendation eller ett önskemål från landstingets sida.

– Vi vet att många stör sig på att det röks på utomhusperronger och vid hållplatser, men tyvärr har vi inget lagstöd för att ingripa.

Under januari i år tog SL:s kundtjänst emot 35 kundsynpunkter om rökning, och Claes Keisu tror att det nog bara är en bråkdel av alla som reagerar på rökningen. Men att sätta upp andra skyltar eller göra förbudet tydligare för resenärerna är i nuläget inte aktuellt.

– Nu är det ju en ny tobakslag på gång som förbjuder rökning utomhus i kollektivtrafiken och det är något som vi välkomnar. Då blir det lättare att avvisa rökare som inte fimpar när de uppmanas till det, säger Claes Keisu.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Nu ska Brommapojkarna rösta om namnbyte – igen

Nyheter Avgörs på kvällens årsmöte Borde Brommapojkarna byta namn för att bli en mer jämställd klubb? Förra året blev svaret nej. Ikväll ska frågan upp igen.tisdag 19/2 15:57

Misstänkt mord i lägenhet i nordvästra Stockholm

Nyheter Stor polisinsats pågår En person har påträffats död i en lägenhet i Tensta. Polisen har inlett en utredning om mord alternativt dråp.tisdag 19/2 12:18