FÖRENINGSLIV. Nya ungdomsledare föreslås behöva visa utdrag ur belastningsregistret. Foto: Mostphotos

Krav på trygghet efter #metoo

Efter debatten kring #metoo vill kommunen att de föreningar som tar emot föreningsbidrag ska begära utdrag ut belastningsregistret för sina ledare.

  • Publicerad 16:38, 21 dec 2017

Föreningslivet är tyvärr en riskmiljö.

Under nästa år kommer kultur- och fritidskontoret att arbeta fram nya rutiner för att stärka tryggheten för barn och ungdomar som är aktiva inom föreningslivet i Sollentuna. Ett av förslagen rör att föreningar ska kräva utdrag ur belastningsregistret för de ledare som finns inom föreningslivet.
 
– Föreningslivet är tyvärr en riskmiljö. Vi vet att de personer som vi inte vill ha som ledare tyvärr ibland söker sig till miljöer där barn och ungdomar finns, säger Magnus Ramstrand (KD), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Han hoppas att ett sådant här krav ska ge föreningarna stöd och ett uttryckt krav att hänvisa till för att kunna begära utdragen från nya ledare.
– Vi vill inte styra föreningslivet utan stötta dem. Jag är övertygad om att föreningarna redan jobbar med det, men om vi kan hjälpa till genom att ställa det här kravet så gör vi det. Sedan får vi fortsätta föra dialog med föreningarna och se vad vi kan göra för att stötta dem i det här.

Förslaget har tidigare diskuterats men rann då ut i sanden. I samband med debatten kring #metoo väcktes diskussionen på nytt.
– Frågan fick förnyad aktualitet i samband med #metoo och den bedövande mängd historier som kommit fram. Det är otroligt viktigt att man börjar prata om det. Det är inte alltid så lätt för barn och ungdomar att veta vad som är okej och inte, säger Magnus Ramstrand.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Döda ytor ska bli levande torg

Nyheter Området runt centrum innehåller flera blåsiga, oanvända och tråkiga ytor. Nu vill kommunen ta tag i Aniaraplatsen, Turebergs torg och Turebergs park.tisdag 19/6 14:37

Trafikverket hotas av böter för buller

Nyheter Tålamodet med Trafikverkets planerade åtgärder vid Trafikplats Kista är slut. Nu hotar Sollentuna kommun med vite.måndag 18/6 17:19