Foto: Fredrik Gustafsson

Krävde in miljonskulder – då kom den fräcka vändningen

Byggföretaget SGE, från Enköping, var skyldiga två Uppsalaföretagare närmare tre miljoner kronor. Men när de skulle kräva in pengarna kom den fräcka vändningen som fick företagarna att tappa hakan. – Det här bolaget har ställt till det duktigt för mig. Riktigt duktigt, säger den ena företagaren.

  • Publicerad 11:19, 11 okt 2019

Under 2018 börjar två Uppsalaföretag att göra jobb åt SGE Construction AB. Inledningsvis får de också betalt för jobben. Men under sensommaren 2018 börjar SGE släpa med betalningarna, innan de helt uteblev.

– Man gav oss betalt i början för att bygga upp någon falsk fasad. I vår bransch hinner det bli ganska stora summor innan man upptäcker att man inte kommer att få betalt, säger Uppsalaföretagaren ”H” som ber om att få vara anonym.

Läs också: Ännu en konkurs – "Finns nog ingenting"

Han och en annan Uppsalaföretagare, nedan kallad ”O”, har fordringar på nära tre miljoner kronor till SGE för jobb de har gjort åt SGE i bland annat Stockholm och Västerås.

Gjort vad de kunnat

Uppsalaföretagarna berättar att de gjort vad de kunnat för att driva in skulderna. Inledningsvis hade de kontakt med personer som arbetade på SGE som hade olika förklaringar på varför betalningarna hade uteblivit. En tid senare gick det inte längre att få tag i någon på SGE.

– Kan man inte betala, och det kan hända alla, får man ju åtminstone ha en dialog med den man är skyldig pengar. Men här är det ingenting, så vi skickade dem till Kronofogden. Det här bolaget har ställt till det duktigt för mig. Riktigt duktigt, säger H.

Samtidigt försöker O att driva in skulden via ett inkassobolag. Och nu tar allt en märklig vändning. Istället för att betala skulderna till O och H bestrider och krediterar SGE alla fakturor från Uppsalaföretagen långt senare. De påstår att O och H begått avtalsbrott gentemot SGE.

Begär skadestånd

Dessutom begär SGE ett skadestånd på en miljon kronor vardera från Uppsalaföretagarna. Klartext: I SGE:s papper är det nu Uppsalaföretagarna som är skyldiga SGE två miljoner kronor. O och H skickar betalningskravet från SGE till sina jurister som svarar:

”Jag finner den fordran som SGE vill göra gällande mycket märklig. Hur jag än vrider och vänder på det kan jag inte förstå vad de skulle ha för giltig grund för en fordran om 1 mkr. Det finns dock ingen anledning till oro. SGE kan gott sitta och hålla på den fordran och ingenting kommer att hända förrän de lämnar in en stämningsansökan. Jag bedömer det också som osannolikt att SGE kommer att gå vidare med detta. Högst antagligen skickar de runt sådana här krav och hoppas på att någon ska betala.”

Blåljus i helgen: Vådaskott vid vildsvinsjakt

Nyheter En jägare i 50-årsåldern fördes i lördags kväll till sjukhus sedan han träffats av ett vådaskott. Dessutom: däckstölder på Fårticksgatan, lägenhetsbrand och rattfylleri vid Coop.måndag 11/11 10:46

Hur hamnade brassarna i Fanna?

Nyheter Succésäsongen. Spektakulär trupp ger frågetecken. Det var glädjescener på Fanna IP för en månad sedan när Fanna BK:s herrlag vann premiärsäsongen i Division 3 Norra Svealand. Men succésäsongen har också omgärdats av rykten. – Vi visste redan inför...fredag 8/11 13:27