Kräver vite efter taxihaveriet

Efter färdtjänst- och skoltaxihaveriet i början av året – nu kräver Enköpings kommun det nya taxibolaget på tiotusentals kronor för ett 80-tal kraftigt försenade eller helt uteblivna körningar.

  • Publicerad 09:40, 13 mar 2019

Vi fortsätter samtidigt följa upp så att vi har en löpande aktiv dialog kring status.

Sedan den 7 januari är det taxibolaget Arboga Taxi som på uppdrag av Enköpings kommun sköter färdtjänst, skolskjuts och resor till daglig verksamhet i kommunen. Och precis som Ena-Håbo Tidningen skrev i början av året blev det ingen smakstart för det Västmanländska bolaget.

Första veckan kantades av problem med stora förseningar och barn som blev helt bortglömda på skolgårdar.

Enligt taxibolaget var problemen inledningsvis kopplade till ett systemfel.

– Vi upptäckte det på tisdagsmorgonen. Det gjorde att vi fick väldiga problem under dagen. Dagen efter dök vanligare inkörsproblem, såsom ouppdaterade adresser och tider som inte stämde, upp. Efterhand har det blivit bättre, sade Ola Eriksson, ordförande i styrelsen för Arboga Taxi, i januari.

Nu får taxihaveriet konsekvenser.

Under januari var antalet förseningar eller uteblivna resor totalt 86 stycken. Nu lutar sig Enköpings kommun mot det avtal man skrivit med Arboga taxi kring skoltaxi, färdtjänst och resor till dagverksamhet samt daglig verksamhet. Nu kräver kommunen vite på totalt 86 000 kronor för de försenade eller uteblivna resorna. Alltså tusen kronor per tillfälle. Pengarna kommer att dras av på kommande faktura.

– Det var framförallt skolskjuts och arbetsresor till daglig verksamhet som var utsatta de första veckorna, säger Magnus Lindberg, chef för ekonomi och administration på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Det blev en strulig start för Arboga taxi, som delvis skyllde på inkörsproblem. Men hur ser situationen ut idag?

– Situationen är påtagligt bättre nu. Vi fortsätter samtidigt följa upp så att vi har en löpande aktiv dialog kring status, säger Magnus Lindberg.

Men trots att uteblivna körningar och de kraftiga förseningarna blivit avsevärt färre jämfört med mardrömsstarten så är situationen inte helt problemfri än. Kommunen ber därför Arboga Taxi att vidta åtgärder så att antalet förseningar och uteblivna resor helt upphör.

Det är idag ungefär 130 barn som är beviljade skoltaxi.

Enligt en mamma vars barn drabbades hårt strax efter att Arboga taxi tagit över skoltaxiverksamheten berättar att det blivit bättre på så sätt att hennes barn nu faktiskt får taxi.

Då kan kommunen begära vite av taxibolaget:

Enligt avtalet med Arboga taxi kan kommunen begära vite på tusen kronor per tillfälle:

om det under en månad är fler än fyra förseningar på mer än 20 minuter

om en resa helt har uteblivit trots normala trafikförhållanden

Yxjakt på Rådmansgatan

Nyheter Två män anhölls tidigt på söndagens morgon, misstänkta för grovt olaga hot. Beväpnade med yxa jagade de tre andra män genom delar av centrala Enköping.söndag 22/9 9:24

Blåljus: inbrott, misshandel och bilförare drogmisstänkta

Nyheter Det var varit ett dygn som liknar många andra helger i Enköping. Någon kör med droger i kroppen, en cykel och en mobiltelefon stjäls ett inbrott anmäls. Här är Blåljus lördag:lördag 21/9 10:57