Omstridd servering. Chirashis uteservering har stått övergiven sedan i september 2018. Till höger ägaren Sam Egag. Foto: Sacharias Källdén

Kravet: Böter och rivning av omstridd uteservering

I dag avgörs ödet för Chirashis svartbyggda uteservering i Bagarmossen. Omständigheterna kring krogen har lett till en utdragen schism mellan staden och restaurangägaren Sam Egag.

  • Publicerad 14:42, 14 nov 2019

Sam Egag drog igång sin verksamhet i den gamla kiosken på Rusthållarvägen för två år sedan. I fjol konstaterade stadsbyggnadskontoret dock att restaurangens nybyggda uteservering är ett svartbygge.

Eftersom det handlar om parkmark krävs bygglov för att den aktuella serveringen ska kunna stå där. Det hade inte Sam ansökt om, enligt egen utsago för att han inte fått information om vilket slags mark det i själva verket rör sig om.

När Sam i stället ansökte om tillfälligt bygglov i efterhand kom nästa bakslag: stadsbyggnadsnämnden sa nej.

Sedan dess satsar Sam i stället på att få igenom en ändring i detaljplanen så att uteserveringen kan stå kvar. En sådan process är dock seg och utdragen, och hindrar inte stadsbyggnadskontoret från att nu lägga fram ett förslag om rivning av serveringen.

Och det är inte bara uteserveringen som ligger pyrt till. Stadsbyggnadskontoret föreslår även att ägaren ska ta bort en toalett, en container och ett plank med sittplatser som byggdes i samma veva som uteserveringen.

"Vad hände med miljötänket?"

Till detta kommer sanktionsavgifter på sammanlagt 40 432 kronor. Om inte byggena är väck inom tre månader hotar ännu drygare böter på upp till 400 000 kronor.

I ett yttrande till stadsbyggnadsnämnden kommenterar Sam förslaget:

"Stadsbyggnadskontorets handläggare bryr sig inte om bakgrunden till varför det uppstått fel och säger blankt nej till alla mina försök att skapa en hållbar lösning på problemet genom en detaljplansändring."

Han fortsätter:

"Det känns helt meningslöst att behöva riva ner allt, för att sedan om detaljplansändringen blir godkänd bygga upp allt på nytt. Vad hände med Stadsbyggnadskontorets miljötänk?"

Hur det blir i slutändan avgörs klockan 17.00 i dag, då nämnden samlas för möte.