Motståndsrörelsen. Mia Sallborg och Rebecca Bohlin tycker att hundar ska slippa koppel. Här med Lilleman, Nancy och Pochi. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Kravet i ny kampanj: Koppla era hundar nu!

Kungsholmen har ett eskalerande problem med lösa hundar. Det tycker stadsdelens politiker, som vill se krafttag så att folk kopplar sina fyrfota vänner. Men hundägarna tycker det är blaj: ”Sätt koppel på politikerna istället”, säger en.

  • Publicerad 10:42, 29 apr 2019

Stadsdelsnämndens grönblåa majoritet vill att man gör något åt att allt fler hundar springer okopplade. Polisen har inte resurser att lägga på det här minimala bötesbrottet och politikerna har bett den lokala förvaltningen styr upp kampanjer via skyltar, broschyrer och sociala medier.

– Som liberal är det konstigt att ropa på förbud. Men min frihet kan inte gå ut över andra. Och väldigt många människor är hundrädda. Vi politiker har sett det här själva och även hört om det från medborgare, säger nämndens ordförande Rasmus Jonlund (L).

Enig med oppositionen

Jonlund tror att de flesta inte vet att koppeltvång råder och då ska de upplysas om det. De områden som pekas ut som extra hundhemsökta är Luxparken och de båda Primusparkena på Lilla Essingen, samt Norr Mälarstrand och Polishusparken.

Den röda oppositionen håller med om att att förbudsskyltar och kampanjer är rätt väg att gå.

– Jag hade en hund som blev dödad av två andra hundar där ägaren sa att ”de bara ville leka”. Så jag tycker absolut att frågan är viktig och att det är bra med hårdare krav på koppel. Både människor och hundar ska kunna känna sig trygga i stadsdelen, säger nämndens Sandra Kastås (S).

”En kärring som är hundrädd kan väl gå runt”

I Kronobergsparken är Mia Sallborg och Rebecca Bohlin ute med sina jyckar. De kör alltid okopplat sedan 15 år, varje dag, och berättar att de är ett stort gäng hundägare som bildar ett eget litet samhälle i parken. Upp emot en 20 stycken kan de vara. Mest små hundar som får vara lösa allihopa: ”De är lugna och fina”.

– Jag tycker att man ska sätta koppel på politikerna istället. Kommer det någon kärring som är hundrädd kan hon väl gå runt, tycker Rebecca Bolin.

Ingen av damerna tycker att rastgården i Kronobergsparken är bra. För liten, smutsig, och det blir lättare bråk mellan hundarna där.

– Parken är för alla. Det finns inga ställen där hundar kan springa runt i flock och umgås med sina kompisar. Jag tycker att vi alla kan samsas om utrymmet, säger Mia Sallborg.

Det är sällan de blir utskällda av någon för att de struntar i koppel.

– Fast ibland kommer polisen och säger till. Men det har inte hänt många gånger, säger Mia Sallborg.

BILDSPECIAL: Sådan stockholmare, sådan hund