M/S Emelie är populär bland båtpendlarna. Under hösten 2016 samlade Sjöstadsföreningen Hammarby Sjöstad in 1200 namnunderskrifter för att SL-kortet ska gälla på båttrafiken till Nybroplan. Foto: Andreas Enbuske

Kravet: Inför SL-kort på båten till Sjöstan

Den tillfälliga SL-taxa som infördes på M/S Emelie förra året blev en succé och antalet resenärer ökade snabbt på den privata linjen. Nu vill Miljöpartiet införa en permanent båtlinje med SL-kort, men Moderaterna håller inte med.

  • Publicerad 20:36, 18 feb 2018

Miljöpartiet har lämnat in en motion om att SL-kortet ska gälla på en permanent pendelbåtslinje mellan Hammarby Sjöstad och Nybroplan. När tvärbanan byggdes om förra året jublade många båtpendlare över att biljetterna gick att köpa enligt SL-taxa ombord på M/S Emelie. Miljöpartiet menar att man måste satsa på pendelbåten för att avlasta den övriga kollektivtrafiken.

– Stockholm växer snabbt och vi måste utnyttja våra vattenvägar på ett bättre sätt. Den här satsningen skulle ge fördelar både för resenärerna och för klimatet. På sjövägen finns inga köer och skulle därför avlasta den höga trängsel som finns på bussar och tåg, säger Malin Karlsson (MP), trafikpolitisk talesperson i Stockholms läns landsting.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men Moderaterna ser inte att det i nuläget skulle vara aktuellt. Kostnaderna för det tillfälliga införandet av SL-biljetter på pendelbåten förra året landade på mellan 3–6 miljoner för landstinget, som StockholmDirekt tidigare skrivit om.

– Vi ser inget behov av det, det som gjordes då var en tillfällig dyr lösning. I nuläget har vi inte tänkt göra någon förändring, nu när tvärbanan är öppnad igen så har trafiken återgått, säger Claes Wersäll, pressekreterare Moderaterna.

Men en pendelbåtsupphandling håller på att utredas, så Moderaterna har inte uteslutit möjligheter att föra kollektivtrafik på vattnet. Däremot kan det ta ett tag innan förhandlingarna är klara, och när de första slutsatserna från utredningen presenteras är ännu oklart.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.