Gullmarsplan. I väntan på en långsiktig lösning vill lokala politiker att möjligheten att åka bil runt torget begränsas. Foto: Mostphotos

Kravet: Nytt bilförbud vid Gullmarsplan

Liberalerna började, nu har hela nämnden hakat på: Politikerna i Enskede-Årsta-Vantör kräver snabba åtgärder för att göra Gullmarsplan tryggare.

  • Publicerad 07:20, 3 jul 2018

Liberalerna i Enskede-Årsta-Vantör lade en skrivelse i stadsdelsnämnden tidigare i år där de krävde att något görs för att skapa ett tryggare Gullmarsplan.

Nu har det lett till en gemensam skrivelse, som samtliga partier ställer sig bakom, från Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd. I ett brev till trafikkontoret skriver de att ”trafiklösningen vid Gullmarsplans-torget är långt ifrån optimal” och kan vissa dagar beskrivas som lätt kaotisk med torget fullt av bilar och in- och utfarter som täpps igen. Mitt i den röran hamnar cyklister och fotgängare, menar de.       

Minska bilarna runt torget

I väntan på en långsiktig lösning vill de lokala politikerna nu att möjligheten att åka bil runt torget begränsas, att man gör tydligare ytor för cyklister och fotgängare och fler p-platser för cyklar. Man bör också ordna bättre skyltning, menar de, och andra möjligheter att parkera i närområdet.           

– Vi kunde få en enig nämnd att ställa sig bakom en skrivelse till trafikkontoret som handlar om kortsiktiga lösningar för den kaotiska trafiksituationen på Gullmarsplan, säger Peter Backlund, (L), mångårig ledamot i Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd, nu ersättare.

Nämnden vill också att arbetet med nya Söderstaden, där nya Gullmarsplan finns inritat, påskyndas.