Lokala toppen Ewa Larsson (MP) är nöjd med inriktningen på byggplanerna. Foto: Stockholms stad

Kravet på byggplanen i Hammarbyskogen: Ingen genomfartsgata

Grönblåa majoriteten skickade med en del krav inför starten av den nya byggplanen som ska binda ihop Hammarby sjöstad och Hammarbyhöjden.

  • Publicerad 16:40, 28 okt 2019

Stadsbyggnadsnämnden klubbade igenom att inleda detaljplanearbetet som ska bygga ihop Sjöstan med Hammarbyhöjden genom 400-500 bostäder, 4 000-5 000 arbetsplatser samt hotell. Dessutom ska Hammarby fabriksväg och Hammarbyvägen byggas om till en stadsgata.

Ny plan för bostäder i Hammarbyskogen

Men den grönblåa majoriteten skickade med en hel del order som skiljer sig från tjänstemännens förslag. Det är den lokala MP-toppen Ewa Larsson, ordförande i Skarpnäcks stadsdelsnämnd nöjd med.

Framför allt att den nya detaljplanen inte behöver hänga ihop med planerna på ytterligare bostäder i Hammarbyskogen, en plan de lokalt velat stoppa, och att den planerade nya vägen genom Hammarbyskogen inte ska bli en genomfartsgata.

Istället ska tre alternativ utredas av stadsbyggnadskontoret inför samrådet, en ren promenad- och cykelväg (något MP ville ha som krav), gåfartsgata eller trafiksnål gata för all trafik.

Dessutom vill de grönblåa att tjänstemännen kikar på om överdäckningen i form av den nya bron går att göras bredare för att förbättra kopplingen mellan områdena, framförallt för barnen.

Även en "strategisk miljöbedömning" ska göras för att utreda hur planerna påverkar naturen i området.

– Jag tycker att vi har fått till en grön inriktning där det finns stora möjligheter. Vi vill se byggnation kring en redan befintlig infrastruktur. Sedan kommer det säkert bli ytterligare synpunkter på hur stadsbyggnadskontoret tolkar det här och medborgare som har synpunkter som vi kommer att lyssna på, säger Ewa Larsson.

Planen för Hammarbyskogen kan göras om igen

Angående byggplanerna i det angränsade området i Hammarbyskogen låter hon hälsa att majoriteten inte har landet i hur de ska gå vidare än.

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson är nöjd med startbeskedet för Sjöstadshöjden.

– Det är välkommet att vi nu kan gå vidare med planerna på 4 000-5 000 kontorsarbetsplatser, bostäder och förskola vilka nu görs möjliga i och med att Hammarbyvägen och Hammarby fabriksväg kan omvandlas till ett attraktivt stadsrum genom en ny broförbindelse, säger han i ett uttalande.

Så blev plastkalven en lokalkändis i Kransen

Nyheter Ägaren berättar om Fläcken som älskas i stadsdelen När Fläcken, en plastkalv i naturlig storlek, stals drog ett stort sökpådrag igång i Kransen. Nu berättar kalvens ägare Camilla Rönnerblad historien om plastdjuret som har en särskild plats i...tisdag 25/2 20:00

Duo i Årsta ska göra manglat linne hett igen

Nyheter Använder 80 år gammal stenmangel Pensionärerna Ulla och Börje ville ha något att göra så de startade mangelservice i Årsta. Arbetsredskapet: En antik trotjänare från 1940-talet.tisdag 25/2 20:00