Nytt liv? Politikerna i Älvsjö vill att röda stugan renoveras. Taket har nyligen bytts ut av ägaren fastighetskontoret. Foto: Fredrik Skeppholm

Kravet: Rusta upp ödetorpet i Älvsjöskogen

Rivningshotet är avvärjt. Nu är det dags att rusta upp det lilla torpet i Älvsjöskogen. Det kräver en enig stadsdelsnämnd som vill att röda stugan öppnas för allmänheten.

  • Publicerad 11:26, 10 jan 2020

I tre års tid har engagerade kämpat för att rädda den röda stugan, torpet Korkskruven vid Myrvägen i kanten av Älvsjöskogens naturreservat. Idag är stugan, som tros ha byggts i början av 1900-talet, öde och i dåligt skick.

Torpet har varit rivningshotat men husets ägare, stadens fastighetskontor, har backat från den planen och har gjort några insatser för att fixa huset. Fönster har lagats och det läckande taket har nyligen bytts ut. Fler åtgärder är inte planerade i dagsläget, enligt kontoret.

Kravet: Renovera snarast

Men det här räcker inte, anser Evy Kjellberg, från Samordningsgruppen Rädda Röda Stugan.

– Nu gäller det att stugan rustas. Vi är inte ute efter en lyxsanering men vi vill att man ska kunna använda huset, säger Evy Kjellberg, som också är centerpartistisk ledamot i Älvsjö stadsdelsnämnd.

I slutet av året lyckades hon få alla partier i nämnden att ställa sig bakom en skrivelse till
fastighetskontoret med krav på att stugan ska renovera snarast. Evy Kjellberg ser det som en seger för de som engagerat sig för att rädda stugan, som tidigare inte har haft stöd från Älvsjös politiker.

Samordningsgruppen hon företräder hoppas att stugan på sikt ska bli ett center för naturreservatet med information och utställningar om reservatet.

"Bidrar till skum känsla"

I slutändan är det fastighetskontoret, som uppger att man gärna vill hitta en ny hyresgäst, som avgör vad som ska hända i huset.

Johan Nilsson (M), ordförande i stadsdelsnämnden, säger att stadsdelen har tittat på möjligheten att använda stugan, men att det är för litet.

–  Vi vill helst att allmänheten ska få tillträde till huset, till exempel om någon vill hyra den och ha ett kafé eller liknande men vi kan bara vädja till fastighetskontoret att stugan nu restaureras. Det ser inte trevligt ut med ett ödehus. Det bidrar till en skum känsla, oavsett om man tror på spöken eller inte, säger Johan Nilsson.