På Hornsgatspuckeln finns många av de kulturverksamheter som hyr av kommunalägda Stadsholmen. Foto: Sacharias Källdén

Kravet: Sänk hyran för kulturverksamheter på Söder

Fastighetsbolaget Stadsholmen går inte med på att reducera hyrorna för akutdrabbade kulturverksamheter på Södermalm. Nu startar hyresgästerna ett upprop mot företaget.

  • Publicerad 11:38, 31 mar 2020

Ett femtontal verksamheter på Södermalm har startat ett upprop mot hyresvärden Stadsholmen och kräver i ett gemensamt brev att de ska reducera hyrorna om de vill kunna leva upp till sitt uttalade uppdrag om att "förvalta en kulturskatt".

Fredrik Magnusson, vd för konceptbolaget True Stories, är en av initiativtagarna till uppropet.

– Hela vår marknad är i princip tvärdöd. Läget är akut, det är som att sitta på Titanic. Det är inte deras fel, det är inte vårat heller, men vi måste arbeta ihop om det ska fungera. Vi söker hjälp och solidaritet, säger Fredrik Magnusson.

Historiskt många har varslats i Stockholm

Det erbjudande om att företagare ska kunna få uppskov på sina hyror, som Stockholms stad gick ut med under tisdagen förra veckan, är enligt flera av Stadsholmens hyresgäster en god tanke, men det räcker inte särskilt långt.

– De intäkter vi förlorat kommer inte tillbaka. Om vi skjuter upp hyran sätts vi bara i en större skuld. Det vi behöver är en minskad hyra, säger Fredrik.

Krispaket för småföretagare

Men regeringen kunde förra veckan ändå ge en ljusglimt. Kaféer, restauranger och butiker ska kunna få sina hyror reducerade genom ett nytt krispaket för småföretagare. Krispaketet kan ansökas av hyresvärden, men bara om hyresvärden själv står för halva beloppet av hyressänkningen. 

– Vi har väl cirka en fjärdedel av de kunder vi haft innan, men vi får också stöd från stammisar. Krispaketet verkar lovande men vi har inte sett något konkret än, säger Jonathan Kärre på Café Tårtan, som hyr sin lokal av Stadsholmen.

Konstnärsföreningar i riskzonen

Även om fastighetsägaren bestämmer sig för att söka stödet kan flera av Stadsholmens lokaler som hyrs ut till kooperativ och konstnärsföreningar uteslutas. Björn Sundström från föreningen Grafiska Sällskapet är orolig för hur hyran på 50 000 kronor ska betalas när medlemmarnas konst inte längre går att sälja i det gemensamma galleriet.

– Det är tufft, det går väl ett tag till men i längden blir det svårt för konstnärer, säger Björn.

Anne Arnström, kommunikationschef på Svenska bostäder (moderbolag till Stadsholmen), uppmanar respektive hyresgäst att höra av sig för en individuell bedömning om uppskov, men kan inte lova någon reducering av hyran.

– Regeringens stödpaket är väldigt nytt och det finns fortfarande otydligheter där regeringen lovat återkomma inom kort med hur stödet ska fungera. Vi kan i nuläget därför inte ge några rabatter innan vi vet hur stödet är utformat, skriver Anne Arnström i ett mejl.