Kränkt. En tidigare Sundbyelev ska få skadestånd efter kränkning. Foto: Jonas Månsson

Krävs på skadestånd för elevkränkning

En elev på Ekerö kränktes under lång tid av skolpersonal. Händelserna anmäldes under sommaren. Nu har Barn- och elevombudet krävt kommunen att betala skadestånd.

  • Publicerad 12:05, 18 okt 2018

I början av sommaren anmäldes att en elev på Sundby skola på Ekerö har utsatts för kränkande behandling. Enligt anmälan ska kränkningarna ha pågått under flera års tid, något som Mälarö Tidning har uppmärksammat tidigare.

Enligt anmälan ska eleven bland annat ha låsts in i ett rum och vid ett annat tillfälle kastats ut i kylan utan tillräcklig klädsel.

►LÄS ÄVEN: Sundby skola: Vi har brustit

Barn- och elevombudet, BEO, har granskat ärendet och skriver i ett beslut att eleven anses ha blivit kränkt. Med bakgrund av detta krävs nu huvudmannen Ekerö kommun att betala ett skadestånd till den berörda eleven. Enligt beslutet ska ett skadestånd på 10 000 kronor betalas till eleven.

Eleven har nu bytt skola. På grund av det väljer BEO att inte ingripa mer. Däremot skriver man i beslutet att man förutsätter att ”huvudmannen på en generell nivå fortsätter sitt arbete med att motverka kränkande behandling och rättar till de brister som har konstaterats”.  

Enligt beslutet anser huvudmannen att eleven kan ha utsatts för kränkning, men att de inte kan ta ställning till alla händelser då personalen inte minns alla anmälda händelser.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Ex-chef på Lugnet: ”Ingen fick lårbenet avsparkat”

Nyheter Ingen på Lugnet fick lårbenet avsparkat för 20 år sedan. Det hävdar den dåvarande verksamhetschefen. – Det är totalt fel, säger hon.fredag 18/1 15:55

Nu lämnar Simpson sitt tränaruppdrag på Ekerö

Sport Pascal Simpson slutar som fotbollstränare efter två säsonger i Ekerö.fredag 18/1 15:55