More dead than red. Svartskägg servar en stammis innan militärmeckat Röda Stjärnan stänger ner för gott. Foto: Sacharias Källdén

Krigslekande mäns favoritbutik stänger

Krigslekar för vuxna män, ska det vara något? Ja, tydligen: sporten airsoft attraherar tusentals hobbysoldater. Men nu stängs en av entusiasternas mötesplatser: butiken Röda stjärnan på Kungsholmen. Vi hälsade på bland kamouflage och kpistar.

  • Publicerad 19:00, 6 feb 2019

Utplockat och skyndsamt fyndat: det börjar eka tomt på hyllorna nere i den stora källarlokalen. Efter sex år mitt på Fridhemsplan stänger Röda Stjärnan sin fysiska butik.

Slut med militärkläder och låtsasgevär. Näthandeln har tagit över, månadshyran är stor, nu ska hela rasket reas bort. Och med det försvinner en träffpunkt för de som håller på med airsoft.

– Eller, ja, vuxna snubbar som leker krig, helt enkelt, säger Mattias Meng, 42, skämtsamt.

Airsoft är en hobby, eller sport om du så vill, som går ut på att slå ut sin motståndare i strid med airsoftvapen. Militär simulering – en krigslek, ofta ute i skogen – med verklighetstrogna och dyra vapen som skjuter små plastkulor.

Att bara köpa själva vapnet är för massorna, airsoft är en egen subkultur, enligt Mattias Meng. Själv är han en veteran inom scenen och har pangat på sedan 1996.

På frammarsch i Sverige

– Visst är det trist att butiken försvinner, den är en mötesplats. Ute i Europa är det här mycket större. Men det växer i Sverige. Det är en 20 000 som sysslar med det här, 10 000 är aktiva, förklarar Meng, som idag inte kommit för att handla, utan bara för att hänga.

Veteraner. Mattias Meng och Ulf Bernestedt har låtsasdödat folk i åratal. "Det är väldigt fysiskt", säger Meng. Foto: Sacharias Källdén

Bakom kassan står Svartskägg. Manne Al-Attar, som han heter på riktigt, är 32 år och har sysslat med airsoft i fyra av dem. De senaste tre åren extraknäcker han "bara på kul" på Röda Stjärnan, när han är ledigt från sitt vanliga jobb på ett gruppboende för ungdomar.

– Ja, det är roligt att jobba här när man spelar själv. Alla känner alla i branschen, konstaterar en småstressad Svartskägg, och morsar på ännu en person som släntrar in genom dörren.

"Jag ska fråga frun"

Det är en strid ström män som dyker upp för att rota bland de persedlar, kulor och vapen som finns kvar. De flesta hälsar på varandra som gamla vänner. "Ska du till Berget i sommar", frågar en, och menar den årliga stora tävlingen i Sollefteå. "Jag ska fråga frun", blir svaret. Under vårt besök i butiken träffar vi bara en kvinna: hon sitter vid entrén och väntar på sin sambo.

Ulf Bernestedt, 37, har åkt in från Märsta för att leta uppgradering till en av sina bössor. Han har nio gevär och fem pistoler vilket han klassar som en normal mängd om man sysslar med airsoft.

– Jag har hållit på sedan 2001, det är ett trevligt sätt att komma ut och röra på sig när man börjar bli lite trind och är militärt överintresserad. Jag är insnöad på andra världskriget, säger Ulf Bernestedt.

Ilska mot fortkörare på Stora Essingen

Gasen i botten. Foto: Sacharias Källdén