Foto: Sara Ringström

Krimrubrikerna berättar aldrig hela storyn

Vi träffade honom på fritidsgården. Han pratade framtidsdrömmar. Nu står han i centrum och langar cannabis och kokain.

  • Publicerad 13:11, 4 maj 2018

Vi träffade honom i skolan. Han berättade hur han försökte stå emot pressen. Han ville inte bli indragen. Nu är han död, mördad.

Han berättade för oss om sina förebilder. De som kämpar för att göra området bättre. Nu sitter han häktad för ett grovt vapenbrott.

Han jobbade ideellt för att få bort unga från kriminalitet och var en älskad fotbollstränare på röda linjen. Nu är han dömd till tre års fängelse för rån.

Så här är det. Vi möter dem hela tiden. Killarna, som är förankrade i området. På läxhjälpen. På fritidsgården. På sommarjobbet.

Fotbollstränare och rånare. Förskolepedagog och langare. Gängledare och älskad barndomsvän. Becknaren, som sparar ihop en kontantinsats för att kunna lämna.

Dubbelliv på kanten, fullt av paradoxer.

Vi skriver ofta om dem. "De goda krafterna". Och så "de onda", områdets kriminella. Ibland är det samma personer. Torskar de vänder samhället dem snabbt ryggen. Då blir vägen tillbaka lång. Du straffas två gånger: först fängelse, sen socialt.

Här måste samhället erbjuda alternativ. En ny chans. Och hjälp.

Unga däremot ser upp till förebilder som förstår. Som kan relatera. Oavsett om de är bra eller dåliga. Oavsett om de gör pengar på brott. Eller tränar fotbollslaget.

De som har lyckats lämna kriminaliteten har en unik möjlighet att nå unga i riskzonen som ingen lärare, socialsekreterare eller förälder kan. De kan berätta om egna misstag, utan att peka finger. Men trillar de dit igen, tar ett återfall i brott, finns också en liten risk att de drar med sig unga. Den avvägningen tvingas varje förening göra. Och det är orimligt svårt.

För en människa är aldrig bara kriminell.

Fotbollstränare dömd för lastbilsrån

Efter dödsskjutning – sorg tar över Bredängs centrum

Han lämnade gänglivet bakom sig

Här säljs knark öppet – framför polisen

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.