Explosioner. Sprängningarna har orsakat stora materiella skador. Så här har det sett ut i Husby, på Östermalm och Södermalm. Foto: Emma Löf Hagström, Clarence Frenker

Kriminologen: Därför spränger de i Stockholm

Narkotikaaffärer, utpressningar och personliga vendettor uppges ligga bakom den våg av sprängningar som skakat Stockholm. Enligt kriminolog Sven Granath handlar det om "en liten skara" personer som ligger bakom dåden. "Vi vet vilka som har motiven", säger han.

  • Publicerad 20:00, 28 jan 2020

Natten mot den 13 januari skakades huset på Gyllenstiernsgatan på Östermalm av den kraftigaste sprängningen någonsin, enligt polisen.

Smällen hördes över hela Stockholm och förödelsen som följde vittnade om kraften i detonationen.

Händelsen är en av de senaste i raden av sprängningar som inträffat i Stockholm – ett relativt nytt fenomen som fick sin brottskod, allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning, först 2017.

– Det vi vet är att det är ganska nytt område. Och vi har sett en svag tendens till ökning, säger Sven Granath, kriminolog vid Polismyndigheten.

Han arbetar med att kartlägga den senaste tidens gängrelaterade våldsspiral i Stockholm som först präglades av skjutningar. Men nu också av sprängningar.

– Det är på samma sätt som med skjutningar: det används i utpressningssyfte och hot. Det är också ofta riktat mot flerbostadshus och näringsidkares verksamheter. Och det är klart att det är allvarligt. Det orsakar stora materiella skador och är ett otrygghetsproblem, säger Sven Granath.

"Stor fara för människors liv"

En 35-årig man greps kort efter Östermalmssprängningen och sitter häktad misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Han är tidigare känd kriminell och uppges ha kopplingar till grov organiserad brottslighet.

Mannen nekar till brott, men är misstänkt på sannolika skäl, den högre misstankegraden.

– Tingsrätten har delat min bedömning att brottet ska bedömas som grovt. Det grundar sig i korthet på att gärningen inneburit en mycket stor fara för människors liv eller hälsa och orsakat omfattande förstörelse dels på själva flerfamiljshuset, dels på ett flertal fordon och omkringliggande fastigheter, säger kammaråklagare Frida Rylander.

Något motiv till händelsen på Östermalm har ännu inte framkommit. Men enligt uppgifter till Expressen ska adressen ha använts för omfattande narkotikaförsäljning till kunder i stadsdelen.

Sven Granath vill inte kommentera det enskilda fallet men menar att sprängningar rent generellt kan kopplas till narkotikaaffärer och utpressningar. Än så länge har inga politiska motiv kunnat skönjas i de fall som inträffat i Stockholm de senaste åren.

– Typiskt sett handlar det om utpressningar. Antingen inom ramen för kriminella affärer eller inom ramen för annan form av beskydd. Sedan kan det finnas anledningar som handlar om rena hämndaktioner, heder eller av mer personlig karaktär. Däremot är det väldigt ovanligt att man vill ha ihjäl en människa, säger Sven Granath.

"Redan en trend"

Sprängningarna har blivit en nationell angelägenhet och hanteras som en "särskild händelse". De faller också inom ramen för den nationella insatsen Operation Rimfrost, som arbetar mot skjutningar och gängvåld i främst södra Sverige.

Att sprängningar har blivit en "trend" i kriminella kretsar råder det inga tvivel om, enligt Sven Granath. Men han bedömer ändå att den uppåtgående kurvan på sikt kan stoppas.

– Det är redan en trend och man lär sig av varandra. Men det innebär inte att trenden kommer att fortsätta. Det är en liten skara som gör det här, säger han.

I rena siffror handlar det om ett hundratal individer som kan vara inblandade i den här typen av dåd, menar han.

– Vi vet vilka som har motiven att placera ut de här sprängladdningarna. Det är personer med kriminella nätverk som försörjer sig på organiserad brottslighet som på olika sätt försöker få in pengar, säger Sven Granath.

– Generellt är det personer som finns lite högre upp i de kriminella hierarkierna. Det är ett mönster man kan se polisiärt. Det är inte småkillarna som är ytterst ansvariga för det här, och det riktar sig inte heller mot småkillarna. Utan anstiftarna finns ganska högt upp och det kan måltavlorna också göra. Och då finns det också mer kontaktytor mot mc-miljön. Det är inte det lokala torgets ungdomskriminella, säger han.

"Kräver expertkunskaper"

Enligt Sven Granath används liknande polisiära strategier som vid arbetet mot skjutningar. Där har man sett att utvecklingen har avstannat sedan 2018.

– Nu är sprängningar så pass nytt. Men man har jobbat med ett generellt högt polisiärt tryck mot vissa tongivande aktörer. Rimligen är det en av sakerna som har gjort att ökningen av skjutningar har avstannat, säger han.

När det gäller tillverkning av de sprängmedel som används är siffran för tänkbara personer ännu lägre. Där handlar det om ett fåtal individer i Sverige med de expertkunskaperna, enligt Sven Granath.

– Det är vanligen inte egentillverkade sprängämnen det handlar om. Oftast är det dynamiter och sprängladdningar med komponenter från andra länder som i slutändan monteras ihop här i Sverige. Och det kräver expertkunskaper för att det ska fungera. Det sker olyckor ibland, det har hänt att folk råkar spränga av laddningar de håller i handen, säger han.

Däremot är okunskapen stor bland dem som placerar ut sprängladdningarna. Något som resulterat i de stora materiella skador som följt efter den senaste tidens händelser.

– Syftet är att få en effekt. Sedan kanske den som apterar inte har koll på hur stor effekten egentligen är. Man kanske har köpt in flera bomber som egentligen är för kraftiga men man väljer att köra ändå, säger Sven Granath, och fortsätter:

– Det är väldigt hänsynslöst och egentligen ett helt vansinnigt tänk bakom det här. För att få in pengar spränger man sönder bostäder för massor av människor. Det är bara tur att ingen kommer till skada. Men det hänger ihop med att det är människor som länge har varit inne i en kriminell karriär och är avtrubbade.

Hur ska polisen komma till bukt med problemet?

– För det första är det att sätta hårt polisiärt tryck och sätta dit så många personer som möjligt som är inblandade. Sedan är det viktigt att få folk att känna förtroende att våga vittna om det här. Den tredje grejen är att komma åt de personer som tillverkar de här bomberna. De som utför sprängdåden är verkligen beroende av den tillgången. Det är inga saker man kan köpa på ICA.

Så många sprängdåd har anmälts i polisområde Region Stockholm

Allmänfarlig ödeläggelse, genom sprängning

2015: 0

2016: 0

2017: 1

2018: 47

2019: (prel) 53

2020: Hittills i år har det inkommit sex anmälningar. Dock avser två av anmälningarna samma händelse.

Källa: Brå/Polisen

Visa merVisa mindre