På grund av sina 54 domar har Christer blivit nekad att resa in i USA. Nu när han fyller 67 hoppas han på att de ska förlåta honom. "Jag hoppas att de förstår att jag inte är farlig längre", säger han. Foto: Sacharias Källdén

Kris grundare lämnar efter 21 år

Efter 30 år i svenska fängelser startade Christer Karlsson, 67, Kris – Kriminellas revansch i samhället. Nu, 21 år senare, lämnar Farstabon över stafettpinnen till sin efterträdare.

  • Publicerad 06:50, 4 maj 2018

Christer Karlsson, 67, är dömd 54 gånger i Svensk domstol. Han har avtjänat över 30 år på olika fängelser i Sverige och genomgått otaliga behandlingar, utan att någonting hjälpt. I september 1997 muckade Christer för sista gången och var fast besluten om att aldrig mer sitta bakom galler.

– Jag ringde en kille som jag lärt känna i en av behandlingarna jag genomgått. Han kallades för lyx-Jonas. Han hade allt som jag ville ha, företag, snygg bil och snygg fru. Jag frågade honom om han kunde hjälpa mig och det kunde han, på två villkor – att jag skulle gå på ett NA-möte varje dag och ringa honom varje kväll klockan 21, säger Christer.

Bildade förening 1997

Han började gå på NA-möten, precis som lovat. Där träffade han andra personer som lagt av med sitt missbruk, människor som precis som han, ville förändra sitt liv.

Finns i flera länder

Idag anses Kris vara Sveriges mest lyckade behandlingsprojekt för kriminella och finns i tretton olika städer runt om i Sverige samt i länder som Danmark, Finland, Norge, Japan och Ryssland.

Drogfrihet och kamratskap, två grundprinciper i framgångreceptet KRIS. Foto: Sacharias Källdén

"IIdag skjuter folk varandra för ingenting. Det är ingen lek", säger han. Foto: Sacharias Källdén

– Efter två månader, den 23 oktober 1997 satt elva före detta kriminella på restaurang Skohornet på Södermalm i Stockholm och skrev ner stadgar för den nybildade föreningen. Det var den dagen vi startade Kris, Kriminellas revansch i samhället.

Christer och de andra medlemmarna i Kris förstod att sysselsättningen var viktig för att hålla sig undan droger och kriminalitet. De såg till att de hade en lokal att vistas i och ett budskap att sprida.

– Att gå på möten är bra, men det handlar om en timme. Vi behövde någonting att göra resten av dagarna. Ha en plats att gå till och umgås, lära oss om livet utanför. För det är inte så jävla lätt när man har suttit inne länge.

Gör en så kallad muckhämtning

Grundidén i verksamheten var och är än idag att medlemmar från Kris möter upp den som friges efter ett fängelsestraff och gör en så kallad muckhämtning. Den som ska friges är redo för en förändring och Kris är där för att erbjuda dem ett nytt, hederligt och drogfritt socialt nätverk.

– Första året fick vi en minibuss och ett bensinkort av Kriminalvården. I augusti 1998 hämtade vi för första gången en frigiven, blivande medlem direkt vid fängelset. Det blev jättestort i media.

Christer Karlsson hämtades av polis första gången som trettonåring och placerades på på en anstalt för vanartiga gossar i Aspudden. Där tog sin första sil amfetamin och sedan gick det bara utför. Foto: Sacharias Källdén

1997 slog Styrelsen fast de fyra principiella ståndpunkterna om Drogfrihet, Hederlighet, Kamratskap och Solidaritet. Det sägs vara framgångsreceptet för ett drogfritt och hederligt liv. Foto: Sacharias Källdén

Sedan den dagen har Kris gjort mellan 50 och 100 muckhämtningar om året. Och många som blivit upphämtade av föreningen har lyckats ta sig ur både missbruk och annan kriminalitet.

I juni slutar Christer Karlsson sin anställning som förbundsordförande och lämnar över stafettpinnen till sin efterträdare.

– Jag hoppas att föreningen får ett uppswing nu när det kommer någon ny yngre och att Kris fortsätter att utvecklas. Jag kommer fortsätta jobba, dels med ungdomar som hamnat snett men också med gängkriminalitet och andra projekt. Men först och främst ska jag åka hoj, säger han och fortsätter:

– Kris har gett mig mycket. Jag har fått en gemenskap och utbildning. Jag har hjälpt andra och det har hjälpt mig.

"Mycket är oförlåtligt"

På frågan om Christer Karlsson ångrar sin tid som kriminell svarar han att det är klart att han skulle vilja ha vissa saker ogjorda men att det kriminella livet också gett honom erfarenheter han inte vill vara utan.

– Mycket är oförlåtligt men det har gett mig erfarenheter som har varit bra i mitt arbete med Kris. Det gör att jag kan förstå de människor jag jobbar med och vägleda dem till någonting bättre.

Har du någonsin varit nära ett återfall?

– Nej, det har jag faktiskt inte. Det är helt otroligt egentligen, jag har inte ens tänkt tanken faktiskt.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Nu lägger sig isarna i Söderort

Nyheter Så är skridskoläget på sjöarna Många skridskoåkare har redan gett sig ut på Söderorts sjöar men än så länge åker de på egen risk.onsdag 16/1 19:30