Henrik Garzon är operativ koordinator på lokalpolisområde Farsta. Sköndalsbon Pamela Saavedra är med och arrangerar ett möte på Sköndalsgården på onsdagen, för att hitta en lösning på oroligheterna i området. Foto: Sacharias Källdén/Privat

Krismöte i Sköndal efter knivhuggning

I fredags fördes två tonåringar till sjukhus efter att ha knivhuggits i Norra Sköndal. Samtidigt ser Farstapolisen en ökning av personrån i området. Nu kallar oroliga Sköndalsbor till krismöte.

  • Publicerad 16:11, 5 nov 2019

Det var vid 21-tiden i fredags kväll som polis larmades till Norra Sköndal. Två tonårskillar skadades i samband med vad polisen inledningsvis beskrev som bråk eller rånförsök. Båda fick föras till sjukhus, den ena skadades allvarligt.

Händelsen utreds nu av polisens avdelning för grova brott. De är fåordiga när SöderortDirekt kontaktar dem, men säger att det rör sig om två ärenden varav det ena gäller mordförsök och det andra grov misshandel.

Det eskalerande våldet oroar Sköndalsbor. På onsdagskvällen hålls ett "krismöte" på Sköndalsgården i syfte att komma på sätt att organisera sig för att skapa trygghet i området.

– Många har uttryckt att nu räcker det, nu måste vi göra något. Då kändes det rätt att samla ihop alla, säger Sköndalsbon Pamela Saavedra som är med och arrangerar mötet.

Pamela beskriver Sköndal som en trygg och lugn plats men där situationen i år har förändrats med rån och hotfulla människor.

– Vi är väldigt bra på att prata på Facebook och dela händelser som skett i området. Då ser man när man kollar i kommentarsfält att folk undrar vad det är som hänt med Sköndal, säger Pamela Saavedra.

På polisen i Farsta är man väl medveten om att många Sköndalsbor upplever att otryggheten har ökat i området.

– Jag har egentligen ingen statistisk bevisning för det här, men ur vårt lokalpolisperspektiv här i Farsta så tycker jag mig se att personrånen har ökat generellt. Vi har alltså fler i år än vad vi haft tidigare, säger Henrik Garzon, operativ koordinator på lokalpolisområde Farsta.

Han tänker bland annat på de rån och rånförsök som inträffat i Norra Sköndal vid busshållplatsen på Tyresövägen i år. Händelser som nyligen uppmärksammades i tv-programmet Efterlyst, och som i somras fick polisen att genomföra särskilda satsningar i området.

Polisens ökade synlighet visade sig ge resultat.

– Under sex till åtta veckor hade vi inte ett enda personrån där, säger Henrik Garzon.

Borde ni hållit ut och varit där ännu längre?

– Jättegärna, såklart. Det är tråkigt att behöva hänvisa till resursbrist, men vi tvingas ju prioritera vår verksamhet så hårt.

Garzon lyfter också åtgärder som inte nödvändigtvis faller på polisens bord. Det handlar bland annat om bättre belysning och rensning av vegetation – sådant som gör det svårare för kriminaliteten att härja fritt.

Polisen tycker sig dock inte se någon trend i Sköndal när det gäller grova handlingar i stil med knivhuggningen i fredags.

– Vi blev lite tagna på sängen av brutaliteten i de här begångna brotten, säger Henrik Garzon.