Axel Alm vill ha politiska åtgärder för att kunna stänga skolgården från narkomaner. Foto: Erik Simander

Krismöte om knarkstöket på skolgårdarna

Trots åtgärder med väktare fortsätter problemen med narkomaner som lämnar sprutor och folk som bor, hänger och bajsar på skolgårdar runt om på Kungsholmen. I torsdags höll staden ett krismöte.

  • Publicerad 17:23, 26 okt 2017

Kommunpolisen Peter Enell, representanter från stadsdelsnämnden och tre föräldrar från Svenskfinska skolan fanns på plats på mötet som tog över två timmar. Några konkreta åtgärder kom man dock inte fram till under mötet som den kommunala hyresvärden Sisab bjudit in till.

Föräldern Axel Alm har blandade känslor när Vårt Kungsholmen träffar honom direkt efter mötet.

– Min upplevelse är att det finns två perspektiv, ett långsiktigt och ett kortsiktigt. När man lyssnar på dagens möte så är det tydligt att långsiktigt finns det massa bra saker man vill göra i området för att förbättra situationen – men för oss med barn i skolan är det tydligt att det måste göras något kortsiktigt, här och nu, säger Axel Alm.

Han menar att det är två saker som är akuta:

– Det är folk som bajsar på skolgården och narkomaner som injicerar och lämnar kvar sina sprutor. Jag tänker på vår rektor som har ansvaret för våra barns säkerhet. Vi anser att man måste stänga skolgården för utomstående nu för att få koll på situationen – men vem ska betala det? säger Axel Alm.

Väktare tas in för att få bort hemlösa från skolgården

Men staden har gjort klart att att alla skolgårdar ska vara öppna platser även efter skoltid. Det ger inte Axel Alm mycket för.

– Vill ansvariga ha ett barn som fått HIV eller hepatit från en spruta på sitt samvete? Dessutom är det flera skolor i området som är drabbade av det här, säger Axel Alm.

Tidigare i höst skrev han ett medborgarförslag tillsammans med andra föräldrar på Svenskfinska skolan som lämnades till Kungsholmens stadsdelsnämnd i hopp om åtgärder.

Hyresvärden optimistisk

Sisab svarade inte på Vårt Kungsholmens förfrågan att delta på mötet men hör efter mötet av sig via mejl.

"Mötet var ett bra första steg till att ta ett större grepp om problemet som drabbar stadsdelen. Nu när vi har stationär bevakning på Sverigefinska skolan så har problemet flyttat till grannskolan Kungsholmens grundskola och närliggande förskolor. Vi kommer fortsätta att träffas och arbeta för en långsiktig lösning.", skriver Thomas Bergsell, presskommunikatör på Sisab.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt strul på drabbade busslinjen

Nyheter Nu ändras rutten igen – här är de indragna hållplatserna Tidigare var det vägarbeten på Kungsgatan som ställde till det för stombusslinje 1. Nu gör arbeten på Tegeluddsvägen att både linje 1 och 91 får omlagda körvägar.måndag 25/6 17:05

"Nya" Sergels torg klart

Nyheter Men än återstår många års byggstök i City Sex år har det tagit. Och 1,6 miljarder skattekronor har det kostat. Men nu är "nya" Sergels torg invigt. Även om det kan vara lite svårt att se skillnaden.måndag 25/6 16:05