Stor dag. Enligt kristen tro var det på trettondagen Jesusbarnet fick besök tre visa män. Foto: Wikimedia Commons

Kristen körsång ska klinga i Vårfrukyrkan

Den 6 januari är det trettondagen. Det firar Vårfrukyrkokören med en konsert.

  • Publicerad 13:30, 16 dec 2019

Måndagen den 6 januari är det trettondagen. Detta uppmärksammas givetvis i kyrkorna. Vårfrukyrkokören har en konsert i Vårfrukyrkan under ledning av Jonas Marmbrandt.

Trettondagen infaller 6 januari, det vill säga tretton dagar efter juldagen och firas i de flesta kristna länder som julens avslutning. Den svenska julen varar dock något längre och tjugondag Knut brukar räknas som julens avslutning.

Det internationella kristna ordet för trettondagen är epifania. Epifania firades ursprungligen till minne av Kristi framträdande i världen och hans dop men fick ett mera specialiserat innehåll när den under 300-talet kombinerades med julen. Dagen kom i den västerländska kyrkan att knytas till heliga tre konungars besök hos Jesusbarnet. Det som även brukar kallas för "de tre vise männen".

Enligt Bibeln ska det ha gått till så här. När Jesus hade fötts i Betlehem i Judeen på kung Herodes tid kom några österländska stjärntydare till Jerusalem och frågade var judarnas nyfödde kung fanns. Stjärntydarna hade sett hans stjärna gå upp och kom för att hylla honom. De gick in i huset, och där fann de barnet och Maria, hans mor, och föll ner och hyllade honom. De öppnade sina kistor och räckte fram gåvor: guld och rökelse och myrra.

Att stjärntydarna ska ha varit tre till antalet står inte i Bibeln utan är ett antagande baserat på att antalet gåvor var tre.

Den svenska traditionen med sjungande stjärngossar ska ursprungligen ha varit något som förekommit kring trettondagen och med inspiration av Bibelns berättelse om stjäntydarna.

Konsert

När? Måndag den 6 januari, klockan 18.00.

Plats: Vårfrukyrkan, Enköping.

Trettondagskonsert med Vårfrukyrkokören i Vårfrukyrkan.

Dirigent: Jonas Marmbrandt.

Visa merVisa mindre

Det strömmar ljuv musik ur Bringelands lada

Nyheter En lada i Västra Vällinge utanför Enköping har blivit ett ljus i en annars nattsvart konsertbransch. Sedan några månader tillbaka har Cultureaid strömmat livekonserter via sin facebook-sida med...torsdag 4/6 7:44

Blåljusnyheter: Kvinna biten av hund under stadspromenad

Nyheter När två kvinnor var på promenad i Enköping blev den yngre av dem biten i handen av en för dem okänd hund, vars ägare stod intill. Dessutom har onyktra kört bil – till och med lastbil! – och utemöbler...onsdag 3/6 9:53