På mötesplatsen för unga vuxna i Hallunda-Norsborg är personal och ungdomar besvikna på att kommunen nu lägger ner verksamheten. "Det är deppigt, man är besviken. Det är många som har fått hjälp här", säger Jackob, 17, längst till höger.

Kritik mot att mötesplatser för unga vuxna stängs

Kommunens mötesplatser för unga vuxna läggs ner. De misslyckas med att få unga till studier och jobb som det är tänkt, enligt en rapport. Men beslutet möter kritik från ungdomar och personal. ”Det känns som de tappat hoppet om oss unga i orten.”

  • Publicerad 11:30, 2 nov 2018

Det är onsdagskväll på mötesplatsen för unga vuxna i Hallunda-Norsborg. En vanlig kväll brukar 30 till 40 unga mellan 16 och 22 år komma hit för att träna, få hjälp att söka jobb, läsa läxor, gå på körkortsteori eller ta en fika i kaféet. Ikväll är det nästan tomt.

Stämningen är låg sedan beskedet kom att mötesplatsen läggs ner.

– Man har ledsna tankar. Det känns som att politikerna tappat hoppet om oss unga i orten, säger Chabban Haddo, 17 år, som går i gymnasiet och är här nästan varje kväll.

Beskedet från politikerna kom i torsdags. Fittja Ungdomens hus och Grunden i Alby stänger. De två nya mötesplatserna i Storvreten och Hallunda-Norsborg som smygstartat men väntat på nya lokaler, öppnar inte.

”Har inte lyckats”

Beslutet har fattats efter att utredningen som kommunen tillsatte i våras nu är klar.

– Deras uppdrag har varit att fånga upp unga som varken studerar eller har jobb och ska vara en brygga till praktik, utbildning och jobb. Det lyckas man inte tillräckligt bra med idag, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande om beslutet.

Enligt Östlin har platserna inte lett unga till jobb och studier, trots försök till omtag.

– Man låser in sitt hängbeteende och kommer inte vidare i sitt liv. Det har också skett aktiviteter på mötesplatserna som inte ska ske. Allt som förekommer i droghandelns närhet.

Beslutet är en helomvändning för S som länge försvarat mötesplatserna för unga vuxna från främst Moderaternas kritik.

Så sent som för två år sedan beslutade man att öppna nya mötesplatser i Storvreten och Hallunda-Norsborg.

”Sviker förtroendet”

Gernas Basdas, projektledare för de nya mötesplatserna, har just fått veta att 16 månaders arbete med att starta mötesplatserna nu kastas i papperskorgen. Han visar korridoren där de nya lokalerna skulle börja byggas om en månad.

– Jag är överraskad. Hur ska vi förklara beslutet för ungdomarna en månad innan spadtaget? Vuxenvärlden sviker deras förtroende.

Besvikna. ”Ibland vill man prata med en av de vuxna här, läsa läxor eller få hjälp med sitt cv. Det är som ett andra hem”, säger Deniz Yilmaz, näst längst till vänster i bild. Fr v: Elin Macke och George Eliyas, ungdomscoacher och besökaren Jackob. Foto: Claudio Britos

Bortkastat. Gernas Basdas har projektlett de nya mötesplatserna i Storvreten och Hallunda-Norsborg i 16 månader. Nu öppnar de inte. "Vuxenvärlden sviker deras förtroende." Foto: Claudio Britos

Matilda Malke, på fritidsgården Musikhuset i samma byggnad, tror att det kommer bli ett ökat tryck på Musikhuset när mötesplatsen stänger. "Det blir tufft att förklara för dem att de inte får vara här alls. Det var ju delvis därför mötesplatsen öppnade, för att de äldre inte hade någonstans att vara", säger hon. Foto: Claudio Britos

Säg så här, om polisen misslyckas med sitt arbete så lägger man ju inte ner polisen. Man sätter in fler poliser

Personalen har läst utredningen. Och det finns saker som måste bli bättre tycker de. Fler unga vuxna kan hjälpas till jobb och utbildningar och de måste bli bättre på att få hit tjejer, till exempel.

I rapporten står det att ansvaret mellan olika kommunala verksamheter varit otydligt. Mötesplatsernas personal säger att de inte har tillräcklig kompetens för att klara det tydligare fokuset på jobb och studier.

Men de trodde att de skulle få mer resurser.

– Säg så här, om polisen misslyckas med sitt arbete så lägger man ju inte ner polisen. Man sätter in fler poliser, säger ungdomscoachen George Eliyas, uppväxt i Norsborg som jobbat med unga här i 23 år.

En trygg plats

De ville att mötesplatsen skulle bli ett nav där socialtjänst, ungdomsmottagning, avux och andra myndigheter mötte de unga vuxna på plats. Nu ska kommunen istället erbjuda schemalagda aktiviteter inom jobb och utbildning och jobba mer uppsökande med unga som inte pluggar och jobbar.

– Det är bra, men var ska de hitta de unga vuxna? Nu kommer de ju inte att finnas här längre, säger George Eliyas.

Gabriel, 20, säger att det var mötesplatsen som fick honom på rätt väg när han inte klarade skolan och inte hade jobb. Här blev han peppad igen och fick hjälp att söka ett jobb som han fick.

– Jag hade aldrig åkt till Arbetsförmedlingen, det kändes tryggare att få hjälp här.

Om fem månader stänger mötesplatsen. Deniz Yilmaz, 17, Chabban Haddo, 17 och Jackob skulle vilja att politikerna kom hit.

– Jag skulle berätta hur mycket vi utvecklats. Vi får stöd för framtiden här, säger Jackob.

Vad kommer ni göra när mötesplatsen stänger?

– Jag tror vi kommer stå ute. Många har inte SL-kort för att åka till andra aktiviteter och vi vill inte planka. Så vi kommer hänga ute, säger Chabban.

Mötesplatser läggs ner

Alla fyra mötesplatser för unga vuxna läggs ner i mars 2019.

Avux ska jobba mer med uppsökande verksamhet mot unga utanför jobb och studier. Det ska finnas schemalagda aktiviteter inom jobb och utbildning som unga vuxna kan anmäla sig till.

Fritidsgårdar ska få mer resurser att jobba förebyggande.

Socialnämnden ska få en utökad budget till sitt våldspreventiva centrum för att jobba med att hjälpa unga som redan befinner sig i kriminella miljöer eller är i riskzonen.