"Oacceptabelt". Lars Jilmstad (M) riktar skarp kritik mot att byggplanerna för Farsta centrum lagts på is.

Kritik mot att stora byggplanen lagts på is

Farstas M-topp Lars Jilmstad är kritisk till att flera byggprojekt i Tyngdpunkt Farsta – bland annat centrumplanerna – försenats eller lagts på is.

  • Publicerad 16:39, 12 dec 2017

Förra veckan skrev vi om att flaggskeppet i gigantiska byggprojektet Tyngdpunkt Farsta –planerna för Farsta centrum – lagts på is.

Planerna ska ge 1 000 nya bostäder i tre olika kvarter, basunerade staden ut när Tyngdpunkt Farsta presenterades och hela projektet skickades ut på samråd sommaren 2015.

Men sedan lades planerna på is. Enligt Anna-Stina Bokander, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret, handlar det om en resursprioritering och om att "Farsta måste få växa i rimlig takt".

– Det är helt enkelt så att många andra byggplaner redan är påbörjade och vi har känt oss tvungna att prioritera dem, sade hon förra veckan till StockholmDirekt.

Stora byggplanen för Farsta C lagd på is

Men den förklaringen köper inte Moderaternas Lars Jilmstad, vice ordförande i Farsta stadsdelsnämnd, som lagt fram en interpellation där han bland annat vill att ansvarigt borgarråd svarar på frågan: "Vilka åtgärder staden kan sätta in för att påskynda processerna?".

– Under flera år har tyngdpunkten ventilerats och det har ställts ut flotta skisser. Man har haft politiker och tjänstemän i gång, men arbetet har totalt avstannat med konsekvenserna att byggnationerna det skulle medföra fått en oviss framtid, säger Lars Jilmstad.

Han tar upp Telestaden som ett annat exempel.

– Byggbolagen väntar nu med allt större frustration på nödvändiga detaljplaner, med minst ett och ett halvt års förseningar och det kostar dem pengar.

Stadsbyggnadskontoret menar att de inte har resurser nog att hålla alla projekt igång samtidigt, har du någon förståelse för det?

– Både ja och nej. Jag är medveten om att det är många som håller på med detaljplanearbetet som slutat och så vidare, men jag tycker inte att man gjort tillräckligt för att bemanna upp. Om det är något som majoriteten tryckt på så är det att man måste bygga ikapp efterfrågan på bostäder. Det är inte acceptabelt med såna här flaskhalsar och eftersläpning i byggandet, säger Lars Jilmstad (M).

Också de rödgröna partierna i Farsta undrar hur det går med byggplanerna och har tagit kontakt med nya stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) och de egna partiernas representanter i Stadsbyggnadsnämnden.

– Vi kommer att träffa dem efter nyår för en dialog om såväl utvecklingen av Farsta centrum som Telestaden, säger Lars Bäck (V), ordförande i Farsta stadsdelsnämnd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nya hemliga planen för Liljeholmsstranden

Nyheter StockholmDirekt avslöjar: Hotell, kontor och idrottshall precis vid vattnet Området med kontor precis nedanför Liljeholmsbron ska växa rejält. Det är åtminstone vad två fastighetsägare i området vill.torsdag 18/10 16:48

Sams livskall: Hålla rent i Högdalen

Nyheter Har sopat i centrum nästan varje dag i 15 år En lördagsmorgon för 15 år sedan tog Samuel Sobotka sin skyffel och kvast för att sopa rent i Högdalens centrum. Det har han fortsatt med varje dag sedan dess.torsdag 18/10 16:37