Ändrat. Nu är Jakobsbergs bibbla stängd på söndagar, till följd av att biblioteken fått en minskad budget. Till vänster Herresta bibliotek i Barkarbystaden, vars öppettider också påverkas. Foto: Louise Bornhall/Stella Papapanagiotou

Kritik mot bibliotekens minskade öppettider

Biblioteken i Järfälla har fått mindre pengar att röra sig med. Något som innebär att Jakobsbergs bibliotek numera är söndagsstängt. "Det är inte lyckat", säger Torsten Friberg (C), ordförande i kultur- demokrati- och fritidsnämnden.

  • Publicerad 11:31, 15 jan 2020

Budgetändringar inför 2020 har gjort att kommunens bibliotek behövt spara in cirka 1,5 miljoner kronor. Till följd av det är det från och med januari inte längre söndagsöppet på kommunens största bibliotek i Jakobsberg.

– Vi har valt att reducera våra öppettider framför att säga upp fast anställd personal. Däremot har timvikarier och extra personal drabbats av nedskärningarna. Vi behöver våra anställda för att till exempel ta emot de barngrupper som besöker oss under förmiddagarna, säger bibliotekschefen Birgitta Vinnå.

Räknar med missnöje

Hon har ännu inte fått några reaktioner från besökarna i Jakobsberg, men räknar med att många kommer att bli besvikna.

– Det blir självklart att vi inte kan nå Järfällaborna på samma sätt nu. De kommer att märka förändringarna.

Även biblioteken i Barkarbystaden och Barkarby får reducerad bemanning. Däremot kommer biblioteket i Barkarby, liksom det i Kallhäll, att ha så kallat meröppet. Det innebär att alla över 18 med ett bibliotekskort kan besöka biblioteken när de är obemannade, mellan klockan 07.00 och 19.00 under vardagar och 07-17 på helger.

"Som ett vedträ i Blå hallen"

Bo Leinerdal från Vänsterpartiet i Järfälla, är kritisk till de minskade öppettiderna. Han ser det som ett steg mot en mer sluten stadskärna.

– Allt fler verksamheter i centrum stänger ner. Söndag är ju en dag då barnfamiljer kan besöka biblioteket. I oppositionens budget fanns inte den här besparingen. En och en halv miljon är som ett vedträ i Blå hallen, säger Bo Leinerdal.

Kultur-demokrati- och fritidsnämndens ordförande Torsten Friberg (C), som sitter i styrande alliansen, menar dock att besparingen varit nödvändig i förhållande till den nya budgeten.

– Det är inte lyckat att vi tvingas hålla vårt största bibliotek stängt under söndagar, men så ser verkligheten ut just nu. Vi valde att behålla personal framför längre öppettider. Min ambition är att återta det här när möjlighet ges, säger han.