Flyttar. Internationella biblioteket i Vasastan flyttar nästa år till Kungsholmens bibliotek. Tidningens- och tidskriftsbiblioteket påverkas också av flytten, och kommer att flytta tillbaka till stadsbibliotekets lokaler. Foto: Sacharias Källdén

Kritik mot biblioteksflytt i innerstan

Internationella biblioteket flyttar från Vasastan till Kungsholmen. Anledningen är en ansträngd budgetsituation och ett mycket lågt besöksantal. Samtidigt riktas kritik mot flytten.

  • Publicerad 16:30, 29 mar 2019

Jag föredrar Odenplan, för det är centralt.

Internationella biblioteket ligger idag i Vasastan i Annexet, intill Stadsbiblioteket, och erbjuder böcker på mer än 140 olika språk. Kulturnämnden har nu beslutat att säga upp hyresavtalet. Efter årsskiftet flyttar man in på Kungsholmens bibliotek.

Kim Ha, 68, är en av de få som besöker Internationella biblioteket en måndagsförmiddag. Hon ställer sig negativ till förändringen.

– Det är lika långt hemifrån till hit som dit. Men jag föredrar Odenplan, för det är centralt. Jag brukar passa på att gå hit när jag gör annat, säger hon som kommer hit någon gång i månaden och lånar böcker på koreanska som hon läser för sitt barnbarn.

Shinetsetseg Battulga, 32, är inte heller positiv till flytten av Internationella biblioteket till Kungsholmen.

– Jag tycker inte att det är bra. Här ligger internationella biblioteket nära stadsbiblioteket, säger hon.

”Ingen ska behöva gå”

Anledningen till flytten är en ansträngd budgetsituation och färre besökare. Under 2009 hade Internationella biblioteket och Tidnings- och tidskriftsbiblioteket (som ligger i samma byggnad) drygt 400 000 besökare. I fjol hade siffran sjunkit till nästan hälften: 230 000.

Genom att flytta sparar man sex miljoner kronor per år. Pengar som annars hade gått till lokalkostnader.

– Ambitionen är att ingen ska behöva gå, men vi vet inte i dagsläget hur det kommer att se ut. Men vi minskar hellre på lokalkostnader än avskedar personal, säger Martin Hafström, biträdande stadsbibliotekarie.

En tänkbar förklaring till de sjunkande besökssiffrorna är att stadsdelsbiblioteken på senare år har byggt upp egna bestånd av medier på andra språk än svenska.

Kritik mot flytten kommer från bibliotekspersonal och Vänsterpartiet, som båda betonar att Internationella biblioteket är en viktig mötesplats för personer vars modersmål är annat än svenska.

Martin Hafström hoppas att Kungsholmens bibliotek kommer bli en lika bra mötesplats och poängterar att Kungsholmen erbjuder bättre förutsättningar för att bedriva dessa.

– I nuläget har vi en begränsad yta att göra detta på, medan Kungsholmen erbjuder bättre förutsättningar, säger han.

Många ställer frågor

Erik Olsson, chef på Kungsholmens bibliotek, kan i nuläget inte ge några klara besked om flytten och hur Internationella biblioteket kommer att vara beskaffat där.

– Det är inte så mycket som hänt med planeringen. Det enda vi vet är att barnboksavdelningen ska bli större och att internationella biblioteket ska in. Hur det ska fungera är alldeles för tidigt att säga. Många besökare ställer frågor, men vi har inga svar. Det är aldrig lätt med en flytt men om vi får till det på rätt sätt så blir det hur bra som helst, säger han.

Mot Kungsholmen. Martin Hafström är biträdande stadsbibliotekarie på Internationella biblioteket vid Odenplan, som flyttar till Kungsholmens bibliotek nästa år. Foto: Sacharias Källdén

Stammis. Shinetsetseg Battulga, 32, är på biblioteket minst en gång i månaden. Det är det enda stället där hon kan låna sin favoritgenre fantasy på mongoliska. Foto: Sacharias Källdén

Mängder av internationell litteratur trängs i hyllorna. Foto: Sacharias Källdén

sen?

Avtalet med Fastighetskontoret för Annexet slutar gälla den sista december 2019. Vad som kommer att bli av byggnadens lokaler efter att biblioteket lämnar är ännu oklart.