Ekotopias förslag. Så här kommer det inte se ut i Hågelby framöver.

Kritik mot Botkyrka kommun efter de skrotade Hågelbyplanerna

Det är kommunens, inte marknadens fel, att urtidsparken inte blir av på Hågelby. Det menar Scandinavian Edutainment som står bakom konceptet. – Vi hade gärna etablerat Ekotopia på Hågelby men det hade krävt ett större engagemang från kommunen, säger Maria Rydbrink Raud på företaget.

  • Publicerad 11:46, 2 okt 2017

I fredags meddelade Botkyrka kommun att planerna på att bygga Ekotopia på Hågelby skrotas. I sina uttalanden beklagar mark- och exploateringschef Antonio Ameijenda och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Gabriel Melki (S) att den svenska marknaden inte är redo för det nya konceptet.

Dödsstöten för dinosaurieparken i Hågelby

Men det stämmer inte alls, enligt Scandinavian Edutainment. Det håller som koncept, men att förutsättningarna saknas i Botkyrka.

– Det hade krävts ett större engagemang från kommunen, säger Maria Rydbrink Raud, projektutvecklare på företaget.

Dinosaurierna tar över Hågelby

Enligt Maria Rydbrink Raud hade förvaltningar som kultur- och fritid, utbildning och näringsliv behövt knytas till projektet. Företagets intryck är att Botkyrka kommun inte har prioriterat Ekotopia särskilt högt.

– De har andra prioriteringar, vilket jag har stor förståelse för, men ett projekt av Ekotopias storlek måste ha en annan uppslutning lokalt och där spelar kommunen en avgörande roll.

"Vi är uppvaktade av andra"

Ett problem, enligt företaget, är att Botkyrka kommun verkar sakna en övergripande strategi för turistnäringen, där Ekotopia hade kunnat spela en viktig roll.

– Ekotopia som koncept är i högst grad gångbart och vi är uppvaktade av andra aktörer och markägare för etablering. Sedan är det synd att det inte blev i Hågelby. Vi för redan dialog med en annan aktör när det gäller nytt läge, säger Maria Rydbrink Raud.

Och de får stöd av Jimmy Baker, gruppledare för Moderaterna. Han är kritisk till att kommunen lägger skulden på marknaden för de spruckna planerna.

Kommunen dissar förslag för Hågelby – ska ta fram ny plan

– Gabriel Melki säger att marknaden inte har lika höga ambitioner som Botkyrkaborna – det är ju ett helt hårresande citat! Som kommun måste man förstå att man måste gå marknaden till mötes, säger Jimmy Baker (M).

"Kommunen är stöddig"

Tidigare i år lades de tre andra förslagen, ett hästcentrum, Familjen Lindgrens Familjepark och ett äventyrsbad också ner. Samtliga ville bygga bostäder som en del av projekten, vilket kommunen inte gick med på.

– Man har varit stöddig mot de här intressenterna. Men om de ska gå in och investera och gå in med pengar för de upprustningar som krävs på Hågelby måste de få något tillbaka och få bäring för dem. Jag undrar om kommunen verkligen vill bygga något eller om de hellre vill ha en åker som ligger i träda, säger Jimmy Baker (M).

11 års planerande

Planerna för Hågelby har nu 11 år på nacken. Enligt Gabriel Melki (S) kommer Botkyrka kommun nu istället att utveckla parken lite i taget med nya turistmål.

Jimmy Baker (M) menar att kommunen tappat i trovärdighet för möjliga framtida investerare.

– De går ut stort med satsningar, hotellet i Hallunda, skidtunneln på Lida och Ekotopia på Hågelby, men det blir ju aldrig nåt, säger han.

Om Hågelbyplanerna

Det var i februari 2016 som Scandinavian Edutainment tillsammans med Skanska vann Botkyrka kommuns markanvisningstävling för att utveckla Hågelbyparken. Bland elva tävlingsbidrag fick de gå vidare med sin idé Ekotopia, en urtidspark med fokus på natur och ekologi.

Hågelbyplanerna har stött på patrull. När kommunen först presenterade planerna 2007 skulle Familjen Lindgren AB bygga sitt förslag Familjeparken. Det sprack när kommunen och företaget inte kunde komma överens om markpriset.

Hågelby är slitet och cirka 50 miljoner kronor behövs för att bland annat rusta upp byggnader.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.