Otrygg väg. "Vi vågar inte låta våra barn gå själva till bussen", säger Tinna Joné. Foto: Sara Ringström

Kritik mot brutet löfte om cykelväg i Grödinge: "Drabbar de unga"

En säker gång- och cykelväg som skulle knyta ihop Grödinge med resten av Botkyrka. Det lovades de boende i samband med att VA-nätet byggs ut. Nu blir den inte av.

  • Publicerad 12:58, 27 okt 2017

De som inte har bil, som ungdomar, blir väldigt låsta här eller beroende av föräldrarna kan skjutsa dem

Fåren bräker. Lite längre bort lunkar en grupp kor. Vi är nästan längst ut på Grödingelandet. Här går bussen en gång i timmen i rusningstrafik. Men det är gott om bilar, motorcyklar och tung trafik på den smala och kurviga Skansundssvägen.

En gång- och cykelväg har varit efterlängtad.

– Det här är en olycksdrabbad landsväg, bilar och motorcyklar kör i höga hastigheter, det åker tung trafik och sikten i kurvorna är dålig. Vi har pratat mycket om den nya vägen, säger Tinna Joné, som bor invid Skanssundsvägen.

Kommunens plan var att bygga en väg ovanpå ledningarna när man drar ut vatten och avlopp i området. På så sätt kunde man koppla ihop Grödinges landsbygd med Vårsta, vidare in till Tumba.

LÄS MER: Nu kan den olycksdrabbade vägen bli tryggare

Men så blir det alltså inte. Det eftersom VA-ledningarna nu ska dras genom Malmsjön och borras fram istället för att schaktas. Utan den grunden att bygga vägen på blir det för dyrt, säger Anders Öttenius, chef på gata-park.

– Vi hade en budget på sex miljoner kronor, nu skulle det kosta 60 miljoner att dra fram den. Det finns inte befolkningsunderlag för att satsa de pengarna i dagsläget.

Kommunen borde investera i vägen oavsett, tycker Tinna Joné. Den skulle vara en satsning på miljön, områdets unga och kommunens sammanhållning.

– Att kunna ta sig någonstans utan bil här är i princip omöjligt. De som inte har bil, som ungdomar, blir väldigt låsta och beroende av att föräldrar skjutsar dem. Det här är inget glittrigt projekt som Hågelby, det här är en investering i infrastruktur som behövs. Grödinge växer, fler flyttar hit.

Hon är kritisk till att boende inte fått besked om att vägen inte blir av.

– Jag fattar att det är roligare att ha dialogforum om möjligheten att bygga en cykelväg än om brutna löften, men man måste. Annars när man misstron mot kommunen som redan finns här.

Anledningen är att man inväntat de politiska besluten om budgeten, enligt Anders Öttenius. Nu utreder gata-park istället en gång- och cykelväg mellan Kagghamra och väg 259.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.