Försäljningen av Vällingby centrum var en av de frågor som togs upp på gårdagens nämndmöte. Foto: Victor Malmcrona

Kritik mot centrumförsäljning: "Hotar kulturlivet"

Försäljningen av Vällingby centrum väckte heta känslor under nämndmötet i Hässelby-Vällingby igår. "Jag blir upprörd, våra kulturhistoriska värden hotas", sa Vällingbybon Gunni Ekdahl.

  • Publicerad 10:44, 22 okt 2019

Det var bara en handfull medborgare som letat sig till stadsdelsnämndens möte i Cronqvistsalen i Hässelby gård igår kväll. Men det som saknades i antal vägdes upp i engagemang.

En av sakerna som togs upp var den planerade försäljningen av Vällingby centrum.

– Det handlar om vårt kulturliv som hotas. Vad kommer hända med Trappan, med Kulturskolan, kyrkan? Småföretag kommer drivas i konkurs och när de försvinner kommer otryggheten i centrumet öka, sa Vällingbybon Gunni Ekdahl, tidigare S-politiker.

Frågan hon sen riktade till den grönblå majoriteten var huruvida de fått väga in i frågan, innan politikerna i Stadshuset gick ut med att centrumet skulle säljas.

– Det hade vi inte hört innan. Sen är det också så att vi inte äger frågan, men vi skulle kunna dra ut borgarråden hit så de kan svara på frågor, svarade nämndens ordförande Bo Arkelsten (M).

"Förlustaffär"

Oppositionen ställer sig också kritisk till affären. Det lyftes att Vällingby centrum mellan 2003 och 2008 rustades upp till en kostnad av tre miljarder kronor. Den uppskattade prislappen för att köpa centrumet idag ligger på ungefär en miljard, påpekade Peter Engberg (S), som kallade det hela en "förlustaffär".

De svar Gunni Ekdahl fick av majoriteten var hon inte nöjd med.

– Jag har bott i Vällingby i 50 år, och det är vi här ute som utvecklat och gett centrumet ett värde. Våra kulturinstitutioner hotas när det ska säljas, och så säger de att de inte visste. Jag blir så förbannad, säger hon efter frågestunden.

När StockholmDirekt kontaktar bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M), svarar han att ansvaret för vad som sker med Vällingbys kulturinstitutioner ligger på Svenska Bostäder.

– Det är bostadsbolaget Svenska Bostäder som äger centrumanläggningen och därmed ansvarar för försäljningens olika delar, inklusive exempelvis avgränsningar. Vi är i ett väldigt tidigt skede fortfarande, tydliga besked kommer att ges i takt med att formella beslut fattas i bolagets styrelse. Första steget just nu är att slutföra en värdering, säger Dennis Wedin i ett mejl.

Förvaltningen informerade

Under mötet avhandlades också den omorganisation som nu genomförs, där flertalet enheter inom socialtjänster slås samman till två avdelningar – en för vuxna och en för barn och unga. Men vad det kommer innebära är fortfarande inte helt tydligt, vilket oppositionen poängterade. Facket har tidigare också riktat kritik mot omorganisationen.

– Avdelningarna är under uppbyggnad, och vi är ute på enheterna och pratar med medarbetarna nu. Det finns en oro över var vi är idag, men det råder ingen oenighet om vart vi ska, sa Andrea Hormazabal, chef för avdelningen för barn och unga.