FÖRBANNAD. Amin Barkhadle från Rinkeby Framtidskommitté är både uppgiven och upprörd över chefsåklagare Lise Tamms uttalande om Rinkeby. Foto: Kerstin Gustafsson

Kritik mot chefsåklagarens uttalanden om "krigszoner" i Rinkeby

Chefsåklagare Lise Tamms uttalanden där hon jämför Rinkeby med en krigszon får hård kritik. – Jag blir mörkrädd och uppgiven. Vem är hon? Och vilka politiker ger uppdrag till en människa med en sådan människosyn, säger Amin Barkhadle från Rinkeby Framtidskommitté.

  • Publicerad 13:42, 6 dec 2017

Det behövs en bättre integration, en blandning av människor, så att majoritetssamhällets normer sprids.

Det var i en intervju i P1 som Lise Tamm, chefsåklagare på internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, intervjuades om hur den grövre brottsligheten ska bemötas. Då sade hon att ”Rinkeby är nästan som en krigszon”.

– Tänker hon på att vi vanliga medborgare dagligen kämpar mot det dödliga våldet? Vi organiserar både ungdomar och vuxna för att påverka deras livsvillkor och för områdets bästa.

Amin Barkhadle tycker att Lise Tamm demoniserar och kriminaliserar en hel stadsdel.

– Vad vinner hon på det? Å andra sidan bekräftar hennes uttalande vad många av oss fruktar, att problemet är strukturellt. Det är antagligen just de åsikterna som har gett henne jobbet.

När tidningen ringer upp Lise Tamm vill hon förtydliga sitt uttalande.

– Jag har inte sagt att Rinkeby är en krigszon.

Men hon står fast vid att Sverige kan lära av Colombias erfarenheter, när Farc-gerillan avväpnades.

– Ja, jag tror, att man ska se till de goda exemplen. Hur gjorde de i Colombia när man skulle återanpassa de unga soldaterna till samhället?

Lise Tamm säger att hon besökt Rinkeby och Tensta tillsammans med polisen i Järva.

– Det finns mycket som är positivt där, men det finns också några hundra unga män som förpestar tillvaron för alla andra. Och det är inte okej.

Lise Tamm menar att samhället ger ”kontraorder”.

– Å ena sidan krävs nolltolerans för brott och å andra sidan ska vi inte frihetsberöva ungdomar. Även om de har tagits på bar gärning, så är de inom ett par timmar ute på gatan igen.

Hon menar att de unga männen måste få ”tydliga regler” om vad som gäller i samhället.

– Det behövs en bättre integration, en blandning av människor, så att majoritetssamhällets normer sprids.

Hennes uttalande om Rinkeby har orsakat en storm på nätet och även fått rikspolischefen Dan Eliasson att protestera. Men Lise Tamm känner sig inte missförstådd.

– Nej, jag har mest fått positiva reaktioner. Poliserna på fältet tycker som jag. Enstaka politiker som märker ord, istället för att våga tala om problemet, är inte ovanligt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.