Ny ingång. Just nu pågår arbetet med en ny ingång till Danderyds kyrka – ett arbete som ska vara klart i december och som kostar församlingen strax över 12 miljoner kronor. Foto: Kevin Wedin

Kritik mot Danderyds församling – "viktigt med transparens"

Danderyds församling får kritik när de gjort upphandlingar med byggentreprenörer inför omdaningar kring kyrkan. – Vi har själva sagt att vi inte hanterat det här riktigt bra, säger ordföranden i Danderyds kyrkoråd.

  • Publicerad 16:21, 6 sep 2017

Tidigare i april genomförde Stockholm stift en genomgång av hur Danderyds församling hanterat offentliga upphandlingar. Och där har de konstaterat att församlingen genomfört upphandlingar som inte stämmer överens med regelverket.

– När man talar om lagen om offentlig upphandling, vars grunder enligt Kyrkoordningen skall tillämpas även inom kyrkan,  så är det viktigt med transparens och lika behandling. Och när vi har tittat på upphandlingar som Danderyds församling gjort så har det inte gått att utläsa varför man valt den ena entreprenören framför en annan, säger Anna–Lena Järvstrand, domarledamot i domkapitlet, och fortsätter:

– Problemet är att det inte framgår vilka grunder som finns för besluten.

Bygger om för 12 miljoner

I maj påbörjades arbetet med en ny entré och andra ombyggnationer vid Danderyds kyrka. Arbetet beräknas vara slutfört i december och byggnationerna kostar Danderyds församling strax över 12 miljoner kronor.

– Kritik är alltid kritik och det tar vi till oss. Vi har själva sagt att vi inte hanterat det här riktigt bra. Domkapitlet tycker inte vi har varit tillräckligt tydliga när vi tagit in anbud från olika konsulter, säger Elisabet Carlberg, ordförande i Danderyds kyrkoråd och politiskt obundna Borgerligt alternativ.

Begärde tillsyn

En som är starkt kritisk till hur Danderyds församling agerat i upphandlingar är Ted Modin. Han är ledamot och tidigare revisor i Danderyds församling och ordförande för kyrkopartiet "Demokrati i Danderyds församling". Han var även en av dem som krävde en tillsyn av domkapitlet.

– Grunden till varför vi begärde en tillsyn var för att den här konsulten hade en budget på 350 000 kronor för att renovera det lilla kapellet, men han överskred sin budget med 700 000 och arbetet är inte klart än till 100 procent, säger Ted Modin.

Byggbolag gick i konkurs

Anledningen till varför konsulten fick mer pengar är enligt församlingen att det byggbolag man anlitade vid ombyggnationen gick i konkurs.

– Den totala budgeten för kapellet och bisättningsutrymmet var 8,8 miljoner. Men det är helt rätt att han har fått mer betalt, på grund av att det här byggbolaget gick i konkurs och att han tog över rollen som byggledare, säger Elisabet Carlberg och fortsätter:

– Men det här var pengar som någon skulle tjäna och nu blev det han istället för byggbolaget och trots detta har vi gått plus med cirka 700 000.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03

Vi är stockholm